Vládní koalice pracuje principiálně dobře. Vytvoření analogického spojenectví, přinese Praze prospěch, říká nový primátor Svoboda

18. února 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Bohuslav Svoboda. (Foto: Frekvence 1)

Nově zvolený primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) byl hostem Press klubu. V rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým probrali jeho pocity z volby a jestli bude muset na radnici dohánět nějaké resty.

Bohuslav Svoboda se vrací do křesla pražského primátora. On sám má z toho zvláštní pocit, ale zdůrazňuje, že nevstupuje do stejné řeky. “Ta řeka je úplně jiná. Všechny problémy, které tam jsou, jsou úplně jiné. Neměli jsme energetickou krizi, nebyla válka v sousedství… To samozřejmě představuje úplně jiný vhled na tu funkci. Takže už to první setkání říká, je to jiné,” uvedl.

Jednání o zvolení nového primátora byla poměrně dlouhá, a tak se toho na úřadě dotěď moc nedělo. Nově zvolený primátor souhlasí, že musí nejprve ty čtyři měsíce dohnat. “Praha jako taková stojí. Je to velmi živý organismus, který když neobsluhujete a nedáváte mu najíst, tak to prostě přestává fungovat. Čili já potřebuji, co nejrychleji nastartovat všechnu činnost. Vyhlásil jsem, že žádných sto dní hájení neexistuje, že se pracuje od dnešního dne (pátek pozn. red.), popisuje.

Podle Svobody budou noví radní dohánět velké resty. “Je to vždy složité… Budeme se snažit, abychom to manko co nejvíce minimalizovali, ale bezesporu musíme počítat s tím, že jsou věci, které se zdržely natolik, že jejich finalizace bude pozdější, než se původně plánovalo,” sdělil. Na druhou stranu ale bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ještě nedávno tvrdil, že strana nic nezanedbala a dokonce se rekordně investovalo. K tomu se nový primátor nechtěl vyjádřit. “Mohu jenom konstatovat to, že například nemáme zastřešenou cestu okolo Spořilova. Což je věc, která je schválená, vyjednaná po řadu let… Ale ještě se nekoplo.”

Doprava v Praze je stále tématem číslo jedna

Doprava v Praze je podle nově zvoleného primátora něco, na čem mu opravdu záleží. Přesto tuto gesci dostali na starost Piráti, kteří jsou součástí spolukoalice. “Byla to jedna z jejich podmínek pro uzavření koalice,” dodal Svoboda s tím, že pro ODS to bylo těžké. “Máme opravdu dobré odborníky… Ale udělali jsme to tak a na dalším jednání se ukázalo, že to není takové neštěstí. Člověk to neví, ale když se začne jednat, tak najednou zjistíte, že to, čeho chcete dosáhnout, je to samé, čeho chce dosáhnout druhá strana, jen k tomu jde jinou cestou, ale na konci je stejný cíl,” řekl.

Sám Svoboda je přesvědčen o tom, že vládní koalice pracuje principiálně dobře. “Předpokládám, že to, že jsme vytvořili v Praze koalici analogickou, přinese Pražanům, ale i Středním Čechám prospěch,” uzavřel.

Zprávy - další články

Doporučujeme