Závodní holub přiletěl do Austrálie až z Ameriky. Úřady ho plánují usmrtit

14. ledna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Závodní holub patrně ze Spojených států přežil neuvěřitelnou, 13.000 kilometrů dlouhou cestu přes Tichý oceán a usadil se v Austrálii. Úřady izolovaného kontinentu však ptáka považují za rizikového kvůli nemocem a plánují ho usmrtit. Informovala o tom agentura AP.

Vyčerpaného holuba objevil na svém dvorku Kevin Celli-Bird z Melbourne 26. prosince. Když muž zjistil, že má holub na noze modrý kroužek, začal pátrat po majiteli, kterým by měl být muž z Montgomery v americké Alabamě. Pták se podle nálezce 29. října ztratil při závodu v západoamerickém státě Oregon. Majitele se Celli-Bird zatím neúspěšně pokusil kontaktovat.

Joe možná část cesty absolvoval na nákladní lodi

I když odborníci holuba, kterého Celli-Bird pojmenoval Joe po zvoleném americkém prezidentovi, podezírají, že část cesty přes oceán absolvoval na nákladní lodi, domnělý výkon přilákal v Austrálii pozornost médií i veřejnosti. Zároveň však na nelegálního ptačího přistěhovalce upozornil i notoricky přísné úřady.

“Řekli, že pokud je z Ameriky, tak mají obavy z ptačích nemocí,”popsal Celli-Bird rozhovor s úředníky. Ti nyní zvažují, že najmou profesionálního lovce, který by možného přenašeče nemocí odchytil. Co se holub po náročné cestě zotavil, je totiž téměř nemožné ho chytit.

Ptačí rekordman doletěl z Arrasu do Hanoje

Dosud nejdelší zaznamenaný holubí let patrně v roce 1931 podnikl pták, který vyrazil ze severofrancouzského Arrasu a za 24 dní dorazil do vietnamské metropole. Překonal při tom vzdálenost 11.600 kilometrů, uvádí s odkazem na webovou stránku pigeonpedia.com AP.

Zprávy - další články

Doporučujeme