Dalším osmi lidem hrozí až 18 let za výrobu a prodej pervitinu

13. září 2023·Zprávy ČTK·ČTK

Ilustrační foto (zdroj: Depositphotos)

Kriminalisté z Národní protidrogové centrály obvinili osm lidí kvůli výrobě a prodeji pervitinu. Organizovaná skupina podle nich pašovala ve speciálně upraveném autě z Rumunska, Polska a zejména Srbska léky s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých pak na několika místech v Plzeňském kraji a v budově někdejší továrny na Bruntálsku vyráběla pervitin. Drogu členové skupiny následně distribuovali v celé České republice, včetně areálu venkovského statku na Plzeňsku. Na policejním webu to dnes uvedla mluvčí centrály Lucie Šmoldasová.

Pět obviněných v akci s názvem Potok je stíháno vazebně. Na jednu ženu a jednoho muže byl vydán Evropský zatýkací rozkaz, jsou totiž od jara na útěku ve Španělsku, kde podle informací policie pokračují v trestné činnosti. Další žena je vyšetřována na svobodě, podle mluvčí nebyla součástí organizované skupiny, ale pomáhala manželovi. V případě odsouzení jí hrozí dva až deset let vězení, ostatní podezřelí mohou dostat za dovoz, výrobu a distribuci drog až 18 let vězení.

Při domovních prohlídkách spojených s akcí kriminalisté zajistili tři laboratoře pro výrobu metamfetaminu čili pervitinu včetně velkého množství chemických látek a toxických roztoků. Našli a zabavili také tablety s pseudoefedrinem a samotný pervitin, sedm aut, 15 mobilních telefonů používaných při trestné činnosti, nelegálně drženou zbraň a téměř 850.000 korun a přes 3000 eur v hotovosti.

Pomocné chemické látky pro výrobu metamfetaminu policisté podle mluvčí vykopali z hliněné podlahy pod schody jednoho z prohledávaných domů. Dostali se k nim na základě výpovědi jednoho z obviněných. Šlo konkrétně o jód a fosfor, který je navíc nebezpečnou chemikálií, protože je to vysoce hořlavá látka, doplnila mluvčí.

Zprávy ČTK - další články

Doporučujeme