12 věcí, které byste měli z facebooku smazat

14. dubna 2018·Články·Lukáš Vaněk

V době, kdy společnost Facebook čelí kritice ze všech stran kvůli ohrožení osobních dat uživatelů, je rozumné trochu informace o své osobě poupravit. Co byste měli ze svého profilu smazat a vůbec nezveřejňovat?

Přátele

Podle oxfordského psychologa Robina Dunbara jsou lidé schopni udržovat maximálně 150 přátelských vztahů. Bylo by dobré tedy zvážit, kteří přátelé jsou vašimi opravdovými přáteli a kteří vám jen zvyšují počet.

Datum narození

Pokud bude nějaký podfukář znát vaše datum narození, pak to znamená, že bude pro něj jednodušší se dostat k osobním údajům a bankovnímu účtu.

Telefonní číslo

Jestli máte na profilu zveřejněné telefonní číslo, tak se může stát, že vás může kdokoli a kdykoli záměrně po telefonu otravovat.

Fotografie dětí

S rozmachem sociálních sítí se častěji vyskytují lidé, kteří na svůj profil umisťují fotky svých dětí, ať už jde o novorozeňata nebo předškoláky. V minulosti se toto samozřejmě neřešilo, protože bez internetu lidé ukazovali fotky svých dětí leda v rodinném fotoalbu a jen opravdu blízkým lidem.

Školu vašich dětí

Sexuální obtěžování dětí patří k stále k největším zločinům současné doby. Nikdy nevíte, jestli to nemůže potkat i vaše dítě. Proto uživatelé internetu nemusí vědět, kam přesně chodí vaše dítě do školy.

Polohu

Podle studie vydané v roce 2015 vyšlo najevo, že 500 miliónů uživatelů používá facebook přes mobilní aplikaci. To vlastně znamená, že telefonní číslo vysílá na internet informaci o pozici. Každý se tak může dozvědět, kde se zrovna nacházíte.

Informace o šéfovi a pracovní pozici

I když máte profil na facebooku zabezpečený, stále existuje šance, že váš vedoucí v práci si na vašem profilu přečte i ty informace, které mu říct nechcete.

Aktuální pozici

Jednoduchá rada, pokud jste na facebooku zatím nenapsali veřejnosti svou adresu, tak si to nepokazte tím, že z domova označíte svou polohu. Veškerá vaše snaha o utajení vaší adresy by byla zbytečná.

Datum chystané dovolené

Podle poradenského finančního serveru This Is Money se někteří cestující vracejí zpět domů, kde jim mezitím zloději ukradli veškeré cennosti. Tito cestující totiž velmi často na sociálních sítích upozorňují, že jsou momentálně na dovolené, což je pro zloděje dokonalá příležitost.

Rodinný stav

Změna ve vztazích je na facebooku rovněž oblíbená činnost. Jenže některé vztahy netrvají věčně. Pokud máte v profilu napsáno, že jste “ve vztahu” a najednou dojde k rozchodu, pak je velmi bolestivé si vztah změnit zpět na “nezadaný”.

Informace o bankovním účtu

Sice to může znít jako samozřejmost, ale připomenout si tuto základní věc není od věci. Za žádných okolností nesdílejte na facebooku informace o svém bankovním účtu.

Kopie letenek

Fotografování letenek například s exotickou destinací patří rovněž mezi oblíbený zvyk několika uživatelů. Jenže přes čárový kód si někdo o vás může zjistit osobní informace poskytnuté letecké společnosti.

 

Články - další články

Doporučujeme