Adam Vojtěch: Politika je o symbolech a důvěře. Dneska ta důvěra lidí v opatření není příliš velká

26. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Adam Vojtěch (Foto: ČTK)

Aktuální situace ohledně pandemie koronaviru se nelepší. Z toho důvodu vláda spolu s Ministerstvem zdravotnictví zavádí další opatření, aby zabránila jeho dalšímu šíření. Bohužel někteří představitelé zmíněného ministerstva tyto nařízení nedodržují a dokonce lidem následně tvrdí, že žádná nařízení neporušili, i když důkazy mluví jinak. K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil exministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V pátek dopoledne obletěly celou Českou republiku snímky současného ministra zdravotnictví Romana Prymuly na kterých spolu s dalšími účastníky schůzky porušuje vládní opatření. “Není to úplně šťastné. Je to do jisté míry průšvih. Ono ta situace je dnes bezesporu napjatá, myslím, že to vnímáme všichni. Jsme na vrcholu pandemie, kterou jsme tady dřív nezažili a ministerstvo zdravotnictví je zkrátka symbolem,” řekl exministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

“Politika je o symbolech a o důvěře, dneska ta důvěra lidí v ta opatření není příliš velká. Vidíme to i na různých průzkumech veřejného mínění, že se ta důvěra snížila, oproti tomu jarnímu období,” dodává. Také doplňuje, že ministr zdravotnictví je právě tváří těch opatření a pokud lidé vidí, že on je nedodržuje, tak potom si řeknou, že ani oni je nemusí dodržovat. “Někomu to možná přijde jako malichernost, ale z mého pohledu bývalého ministra si myslím, že je to velmi potřebné, aby ministr zdravotnictví šel příkladem,” uvedl Vojtěch. Také plně podporuje stanovisko premiéra Andreje Babiše, aby Prymula rezignoval.

Je velmi nezvyklé, že se Faltýnek a ministr sešli v zavřené restauraci, když klidně se tou dobou mohli sejít na Ministerstvu. “Jako bývalý ministr můžu říct, že já jsem měl jednání klidně v deset, jedenáct hodin večer přímo na Ministerstvu zdravotnictví, pokud jsem vážně potřeboval něco projednat,” popisuje svoji zkušenost Vojtěch. Také považuje svoji misi na ministerstvu za ukončenou. “Určitě jakkoli neuvažuji o návratu. Spíše přemýšlím o nějakém životním směru, možná i mimo tu aktivní politiku,” dodal.

S tím, že by Babiš na začátku září pochybil nesouhlasí, i když sám navrhoval nošení roušek od 1. září. “Pan premiér si tehdy pozval na úřad vlády odborníky, lidi z ministerstva zdravotnictví i mimo odborné skupiny a ptal se jich na jejich názor ohledně zavedení roušek v tomto původním mém návrhu, “ popisuje Vojtěch. Za návrhem si tehdy exministr stál. Ti odborníci ale neměli takový názor, aby se roušky plošně zavedly ve všech vnitřních prostorech. Bohužel si myslím, že kdyby od toho 10. září bylo to opatření skutečně dodržováno, tak možná by ta situace byla lepší,” doplnil.

Články - další články

Doporučujeme