Alpinistka zorganizovala úklid Mount Everestu. Nasbíralo se 8,5 tuny odpadků

24. prosince 2020·Články·Barbora Pisingerová

Foto: BoredPanda | ‘Clean Everest’ project

Možná máte někdy pocit, že se kolem nás děje až příliš mnoho toho špatného. Naštěstí ale existují lidé jako alpinistka a eko-aktivistka Marion Chaygneaud-Dupuy (39). Díky ní za pouhé tři roky zmizelo z nejvyšší hory světa na 8,5 tuny odpadu. A to už je znát. 

Marion Chaygneaud-Dupuy patří k lidem, kteří jsou skutečně inspirativní. Mount Everest pokořila již třikrát, na vlastní oči tak měla šanci spatřit hory odpadků, které za sebou turisté denně zanechávají.

“Lezení na Everest by mělo člověku poskytnout jednu z nejryzejších interakcí mezi člověkem a přírodou. Když jsem se ale v roce 2013 dostala na vrchol, uvědomila jsem si, že třicet let expedicí horu značně poničily,” uvedla Chaygneaud-Dupuy pro nadaci Yves Rocher.

“Jen na vrcholu bylo obhozeno odhadem téměř 10 tun odpadu! To pro mě bylo skutečně šokující. Příroda mě fascinovala už od dětství,” dodala aktivistka.

Alpinistka na nic nečekala a vzala situaci do svých rukou. Zformovala projekt ‘Clean Everest’ (ukliďme Everest, pozn. red.) a přesvědčila místní úřady, aby její snahy podpořily. Za pouhé tři roky se pak díky jejímu působení podařilo odklidit z nejvyšší hory světa úžasných 8,5 tuny odpadků.

Foto: BoredPanda |  ‘Clean Everest’ project

Články - další články

Doporučujeme