Šokující informace o Alžbětě II. (†96). Trpěla rakovinou a nebyla u prince Philipa (†99), když zemřel

2. prosince 2022·Celebrity·Redakce

Královna Alžběta II. (Zdroj: Profimedia)

Od smrti královny Alžběty II. (†96) uběhly necelé tři měsíce a na světlo světa se chystá vydání knihy Elisabeth: Intimní portrét, kterou napsal přítel jejího manžela, prince Philipa, publicista a moderátor Gyles Brandreth. Jaké šokující odhalení kniha přinese? Odpovědi přináší Daily Mail.

Královna Alžběta II. zemřela na zámku Balmoral 8. září. V úmrtním listu je uveden “vysoký věk”, Brandreth v knize tvrdí, že panovnice před smrtí bojovala s rakovinou.  „Donesla se mi informace, že královna měla myelom, jednu z forem rakoviny kostní dřeně. Což by vysvětlovalo její únavu, hubnutí a pohybové obtíže, o nichž jsme se během jejího posledního roku často dovídali,“ tvrdí novinář. Královna prý zažívala období, kdy neměla energii. Hlavně to bylo po Phillipově smrti. Neustále s tím bojovala a chtěla zůstat aktivní a činorodou.

Bývalý politik v knize také píše o posledních dnech královnina manžela. Svůj čas od svého odchodu do důchodu v roce 2017 si chtěl užít po svém a nechtěl být obskakován. Královna to respektovala, denně si s Philipem telefonovala. Když zemřel, tak u něj ale nebyla.„Odešel tak rychle, že palác včas nedokázal vzbudit a uvědomit královnu, aby se s ním stihla rozloučit,” píše novinář. Princ Philip zemřel ráno 9. dubna 2021 na zámku Windsor.

Kniha nabízí také velmi vzácný vhled do jinak velmi utajované a intimní kapitoly, jako je porod. Královna měla tři děti –  krále Karla III., princeznu Annu a prince Andrewa. Porodila dnes již téměř nepoužívanou technikou z Německa, pomocí “šerospánku”.

Moderní královna, která milovala Jamese Bonda

Rodičce byl v počáteční fázi porodu podán koktejl morfia a skopolaminu, který utlumoval bolest a ovlivňoval vědomí ženy tak, že zůstávala částečně duchem přítomna, nicméně vzpomínky na porodní bolesti se neuchovávaly. „Porod Andrewa pomocí šerospánku však u ní zanechal poporodní traumatické následky, nejmladšího prince Edwarda už rodila přirozeně, píše se v knize.

Kniha královnu ukazuje jako velmi moderní ženu. Měla mobil, se kterým ji naučili pracovat vnoučata. „Zvládala psaní esemesek, ale aplikace byly nad její schopnosti,“ stojí v biografii. Zároveň ale zakázala, aby během společenských večeří někdo trávil čas na mobilu. Také milovala filmy s Jamesem Bondem a snažila se omladit svůj slovník „Dokonce jsem ji slyšel použít slovo záchod místo toaleta,“ píše Brandreth.

V knize také popisuje svědectví reverenda Iaina Greenshieldse, který trávil s královnou poslední víkend před její smrtí ve čtvrtek 8. září. Královna před sebou měla nabitý program. Nejprve přijala rezignaci premiéra Borise Johnsona a krátce nato uvedla do úřadu Liz Truss. „Byla si velmi dobře vědoma, že její čas se krátí. Brala to však s tou největší pokorou, jakou si dovedete představit, cituje duchovního v knize Brandreth.

Celebrity - další články

Doporučujeme