Všechno nejlepší, trenére! Vladimír Vůjtek dnes slaví narozeniny

17. května 2016·Celebrity·Redakce

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek dnes přímo v dějišti mistrovství světa v Rusku oslaví své 69. narozeniny. Snad mu jeho svěřenci dopřejí dárek v podobě dnešního vítězství nad Švýcarskem.

Vůjtek hokejově vyrostl v Ostravě, kde za Vítkovice jako centr odehrál prakticky celou kariéru. Po jejím konci se začátkem 80. let vrhl na trénování a dvakrát své Vítkovice dovedl až do finále extraligy (1993 a 1997), jednou se mu to povedlo i se Zlínem (1995). Dvě sezóny byl i hlavním trenérem reprezentace do 20 let. Největší trenérské úspěchy však zažil v Rusku, kam odešel v roce 2001.

Hned v prvních dvou letech slavil s týmem Lokomotiv Jaroslavl titul a pro místní se stal hokejovým bohem. Po návratu do Vítkovic s trénováním na čas přestal kvůli problémům se štítnou žlázou a v roce 2008 znovu odešel do Ruska. Vedl Dynamo Moskva, během sezóny 2010-11 nastoupil opět k týmu Jaroslavle. Na začátku následující sezóny většina týmu zahynula při letecké nehodě, což Vůjtka velmi zasáhlo. To už byl hlavním trenérem slovenské reprezentace, se kterou získal na MS 2012 stříbrné medaile. V červnu 2015 se stal hlavním trenérem českého nároďáku. 

Hokejem je prostoupen i osobní život Vladimíra Vůjtka. Během vojny v Trenčíně se seznámil s dosavadní manželkou, dcera Šárka si vzala slovenského reprezentanta Róberta Petrovického. A syn Vladimír byl úspěšným českým reprezentantem, jehož kariéru ukončila vleklá zranění. 

Hokejisté poprvé na šampionátu prohráli! Podlehli Dánsku 1:2 po nájezdech

Tipujte zápasy hokejového MS a vyhrávejte ceny!

Výsledky a tabulky mistrovství světa

Celebrity - další články

Doporučujeme