Chcete vědět, zda budete plešatí? Vypadávání vlasů způsobuje více faktorů

8. května 2020·Články·Lukáš Vaněk

Vědci zjistili, že za plešatost u mužů nemůže pouze gen z matčiny strany, nýbrž i z otcovy. Zhruba polovina dospělých mužů také začíná trpět plešatostí ještě před čtyřicítkou.

Pokud muži chtěli vědět, zda je čeká plešatost, stačilo se podívat na dědečka z matčiny strany. Právě odtud se pomocí chromozomu X přenáší vypadávání vlasů z matky na syna. Nyní to však vypadá, že to nebude zase tak jednoznačné. Podle lékařky z dermatologického oddělení Kliniky Mayo Dawn Davis to potvrzuje. “Abyste zjistili, jak velká je šance, že budete plešatí, musíte se podívat na příbuzné z matčiny i otcovy strany,” vysvětluje lékařka pro zpravodajský server Business.

Vědci věří, že za vypadávání vlasů může změna pohlavních hormonů. Podle jejich hypotézy za to může pohlavní hormon dihydrotestosteron, jenž máme v tkáni na hlavě.  Tento hormon způsobuje, že se vlasy ztenčí a posléze přestanou vyrůstat z vlasových kořínků.

Jestliže však pánové plešatí před 40. rokem, pak je na vině s největší pravděpodobností zmíněný chromozom X a je to dědičně z matčiny strany.

Podle německé studie mají muži, kteří podědili gen způsobující vypadávání vlasů, tendenci brzy plešatět. “Jsou tu ovšem náznaky, že se na tomto procesu podílejí i jiné geny, které nejsou závislé na pohlaví rodičů,” prozradil německý profesor Markus Nöthen, který v roce 2008 testoval 600 mužů, u nichž zjistil, že na plešatost má vliv chromozom 20. To zase vypovídá o tom, že je to dědičné z matčiny i otcovy strany.

Zatím tedy není prokázáno, z jaké strany se gen dědí, nicméně mužům nezbývá nic jiného, než se s tím smířit.

 

 

Články - další články

Doporučujeme