Chybná diagnóza lékařů málem stála dívku (8) život. Proč bylo holčičce špatně?

26. července 2018·Články·Lukáš Vaněk

Osmiletá dívka z Indie si delší dobu stěžovala na bolest hlavy a opakované epileptické záchvaty. Lékaři došli k závěru, že má dívka na mozku cysty. Jejich diagnóza však byla mylná. Dívku trápilo něco úplně jiného.

Jakmile se lékaři usnesli, že má osmiletá dívka na mozku cysty, okamžitě ji nasadili léčbu steroidy. Po pár dnech dívka přibrala, začala trpět dušností a měla problém sama chodit.

Když uplynulo půl roku, rodiče přivezli svou dceru do jiné nemocnice, kde se podrobila důkladnému vyšetření mozku. To nakonec ukázalo, že předchozí diagnóza byla chybná a že pacientka trpí cysticerkózou, což je nemoc vyvolaná larvami tasemnice Taenia solium.

Na snímku mozku jsme jich našli přibližně sto,” uvedl lékař Praveen Gupta pro India Today. “Onemocnění vzniká tehdy, když se z vajíček tasemnice v trávicím traktu vylíhnou larvy, které se přemisťují v těle, až se nakonec usadí v mozku. Typickými příznaky jsou bolesti hlavy, epileptické záchvaty, poruchy zraku či náhlá dezorientace,” vysvětlil.

Lékaři se domnívají, že za zdravotní stav dívky může zanedbaná hygiena a konzumace nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa. Léčba však zabrala a dívka by měla být v pořádku. “Jsme šťastní, že naše dcera je opět v pořádku a larvy jí natrvalo nepoškodily mozek,”  vyjádřili se rodiče.

Články - další články

Doporučujeme