Denně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg Měšťák

25. srpna 2019·Články·Barbora Pisingerová

Jan Měšťák, plastický chirurg, ve své kanceláři na klinice Esthé v Praze Na příkopě

I třináct operací denně stihne plastický chirurg Jan Měšťák, který v pondělí oslaví 75. narozeniny. Za rok jich udělá kolem pěti stovek, pracuje i v sobotu, řekl v rozhovoru s ČTK. Nejnáročnější a nejzodpovědnější jsou podle něj operace nosů, lidem ale nejvíc mění život.

“Už jako medik jsem měl možnost ošetřovat různé úrazy, takže jsem byl připravený na praxi. Moje první byla drobná operace, nějaké mateřské znaménko na nose. Byl jsem z toho úplně vyjevený, myslel jsem, že zešedivím,” vzpomínal na pátý ročník medicíny. Už jako student legendárního plastického chirurga Miroslava Fáry si vyzkoušel i náročné rozštěpy obličeje.

Za více než 40 let praxe má na kontě asi 4000 operací nosů, přes 2000 prsou, více než tisíc faceliftů obličeje a stovky plastik břicha. “Dělal jsem od obličejových rekonstrukcí, všechny druhy vrozených vad, úrazů, facelifty, ale jsem si naprosto jistý, že nejobtížnější a nejzodpovědnější je operace nosu,” řekl chirurg. Každý nos je podle něj jiný, zatímco u jednoho trvá Měšťákovi stejná operace 29 minut, u jiného i přes 75 minut.

I proto se podle něj někteří plastičtí chirurgové operací nosů bojí. “Nejobtížnější je proto, že každý nos je uvnitř jiný. Druhá věc je, že když to nedopadne dobře, tak odpovídáte za život toho člověka,” dodal s tím, že jsou známé i případy sebevražd po nepodařené operaci. “Žádná jiná vada neudělá tolik štěstí a tolik pro zvýšení sebevědomí jako operace nosu. Život jim obrátí o 360 stupňů,” uvedl.

Lidsky jsou pro něj nejobtížnější operace dětí, ať už jde o úrazy, vrozené vady nebo následky nádorů. “Děti jsou v životě to nejdůležitější, ale starost o ně zkracuje život,” řekl Měšťák. Jeho vlastní syn se vydal v otcových stopách.

“Nikdy jsem mu neřekl, aby šel na medicínu. Vybral si sám medicínu, chirurgii i plastiku. Neříkal jsem mu to, ale ukázal jsem mu směr,” popsal. Měšťákův syn Ondřej studoval i u českého plastického chirurga Bohdana Pomahače známého transplantacemi obličeje v americkém Bostonu.

Syn spolu s otcem působí na soukromé klinice i v Nemocnici Na Bulovce, kde před 20 lety založil Jan Měšťák kliniku, která se zaměřuje na rekonstrukce prsou žen po rakovině.

O obor plastické chirurgie, kde vzdělává studenty, je podle něj zájem, také proto, že je lukrativní. “V dnešní době u lékařů hrají peníze zásadní roli. Plastika je lukrativní obor, je tu střet mezi pravou medicínou a profitem. Plastici odcházejí po atestaci z nemocnic a otevírají si soukromá pracoviště a to mně vadí. Nemocnice vychovává budoucí lékaře, privát vychovává budoucí podnikatele,” řekl. Nezkušení lékaři, kteří hned po atestaci odejdou do soukromých zařízení, podle něj často dělají chyby.

Podle něj si mohou přivydělávat estetickými operacemi, musí mít ale v srdci medicínu. Sám operuje včetně sobot, dělá přes 500 zákroků ročně. Termíny má obsazené do příštího května. “Překonávám rekordy. Jsem bývalý vrcholový sportovec a pořád mě to žene dopředu. Pro člověka je nesmírně důležitá věc pozitivní mysl. Podle mě 70 procent nemocí vzniká na základě psychosomatiky,” popsal.

O sobě říká, že je nenormální a svůj životní styl nedoporučuje dál. “Každý potřebuje něco jiného,” řekl. Každé ráno cvičí s činkami, aby se udržel ve formě. “Vím jistě, že 3,5 hodiny spánku tvrdého, bez snů, je pro mě dostačující. Když spím na chalupě trochu déle, třeba pět hodin, zdají se mi šílené sny a jsem unavený,” dodal s tím, že málo jí a pije málo tekutin.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme