Dvojčata zamotala lékařům hlavu svou DNA! Jsou teprve druhá svého typu na světě

15. března 2019·Články·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Když přijde na dvojčata, rozeznává moderní medicína dva typy. Existují tzv. jednovaječná a dvojvaječná, v závislosti na tom, z kolika pohlavních buněk děti vznikly. Existuje ovšem ještě jeden typ. Případ semi-jednovaječných dvojčat byl dosud zdokumentován jen jednou v historii lidstva. A vědci nyní našli další dvě takové děti!

Hlavu světovým vědcům pořádně zamotaly dvě malé děti z Austrálie, které se narodily v roce 2014. Odborníci z Brisbane zaznamenali jejich neobvyklý původ již během těhotenství, detaily však byly publikovány teprve nyní v odborném časopise The New England Journal of Medicine.

Malá dvojčátka jsou totiž zdánlivě jednovaječná, každé má však jiné pohlaví. Když to vědci zjistili, okamžitě bylo jasné, že tady něco nehraje. V podstatě totiž existují jen dva typy dvojčat. Jednovaječná pocházejí z jednoho vajíčka, které oplodnila jedna spermie. V průběhu vývoje se však rozdělí na dvě a děti, které se nadále vyvinou, mají identickou DNA. Jsou tedy vlastně klony.

Druhým typem jsou dvojčata dvojvaječná, která vzniknou ze dvou různých vajíček, která oplodnily dvě různé spermie. Tyto děti se pak sice vyvíjí společně, jejich DNA je ale společná průměrně jen asi z 50 %, tedy stejně, jako je tomu u běžných sourozenců.

Australská dvojčátka jsou však opravdovým unikátem. Ve výjimečných případech se totiž stane, že jedno vajíčko oplodní dvě spermie. Vzniklá embrya však prakticky vždy zemřou, protože mají tři páry chromozomů. V případě australských dětí se však chromozomy rozdělily takovým způsobem, že jich mají obě děti správný počet a mohly se proto nadále vyvíjet a úspěšně narodit.

Děti tak získaly identickou DNA od matky, každé má však jiné informace od otce. Podle vědců sdílejí 89 % své DNA. Jde teprve o druhý takový případ, který se vědcům dosud podařilo zaznamenat.

“Matčin ultrazvuk v šesti týdnech ukázal jednu placentu a plodový vak, což naznačilo, že čeká jednovaječná dvojčata,”uvedl vedoucí týmu, který se o matku a děti staral v porodnici Royal Brisbane and Women’s Hospital, Nicholas Fisk. “Nicméně ultrazvuk ve 14 týdnech ukázal, že dvojčata jsou chlapec a dívka, což u jednovaječných dvojčat není možné,”popsal Fisk.

Vývoj miminek byl podle něj skutečně jedinečný. “Některé buňky obsahují chromozomy z první spermie, zatímco zbylé buňky obsahují chromozomy ze druhé spermie, což vede k tomu, že dvojčata sdílí jen část namísto 100 % otcovské DNA,” uvedl lékař.

Články - další články

Doporučujeme