FOTO: Lvíče ze ZOO v Olomouci se ukázalo světu. Je rozkošné!

25. července 2018·Články·Karolína Stránská

Zdroj: Milan Kořínek/Zoo Olomouc

Velmi hravé i zdravě drzé je dvouměsíční mládě lva berberského, které v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce přišlo na svět v polovině května. Mládě bylo několik týdnů ukryto před zraky návštěvníků, aby lvice měla klid na péči o svého potomka. Nyní už ho můžou v pavilonu šelem sledovat i návštěvníci zoo. Je to jubilejní 20. mládě lvů berberských odchované v olomoucké zoologické zahradě, řekla dnes novinářům ošetřovatelka Dana Reisigová.

Zpočátku byl malý lev hodně bázlivý, ale už se díky mateřské péči lvice Lily otrkal a postupně se seznamuje s nástrahami života. “Má takovou drzou povahu, protože si dovolí i na tatínka, ale jinak je hrozně hodný,” uvedla Reisigová.

Lvíče se narodilo vzornému páru lvů berberských. Matka Lily o něj ve dne v noci pečuje a statný lev Šimon dokáže udržet nervy na uzdě i poté, co jeho skotačící potomek ve výběhu zazlobí nebo ho při hraní kousne. “Lev Šimon je na koťata pokaždé hodný. Má povahu po svém tatínkovi, což bylo nejzlatější zvíře, které jsme tady měli,” podotkla Reisigová.

Když se lvíče narodilo, tak lvice Lily byla s mládětem oddělena a její partner pouze zvědavě strkal obrovskou hlavu do otvoru ubikace, aby zjistil, jak se rodinka má. Lvice ho ale zpočátku nepustila dovnitř.

“Po dvou týdnech už tam s nimi ležel a není žádný problém. Dotýká se mláděte a když si mládě s ním hraje takovým tím rabiáckým způsobem, že ho kouše do ocasu a uší nebo po něm skáče, tak většinou jenom zavrčí či se ožene ocasem,” uvedla ošetřovatelka, podle které lev Šimon žádnému ze svých mláďat nikdy neublížil.

Samice Lily 11. května na svět přivedla tři mláďata, avšak přežilou pouze jedno. “Je to krásné mládě, která má přes deset kilogramům,” dodala mluvčí zoo Karla Břečková. Uvedla, že lvíče už kromě mateřského mléka začíná postupně ochutnávat i maso.

Články - další články

Doporučujeme