Na obrazovky se vrátily Případy 1. oddělení. Z jakého případu vychází první díl?

5. dubna 2022·Hudba·Barbora Turková

Případy 1. oddělení (Zdroj: se souhlasem České televize)

Seriál Devadesátky bodoval na začátku roku na obrazovkách České televize. A diváci mají opět důvod k radosti, protože se vrátil i jeho předchůdce Případy 1. oddělení. Jakým případem se inspirovali scénáristé u prvního dílu? Odpověď hledal web Extra.cz.

Zabil a rozčtvrtil mladou ženu, aby získal její byt. Kusy jejího těla pak hodil do popelnice. Seriál ČT Případy 1. oddělení je inspirovaný skutečnými případy, které kriminalisté řešili po roce 1989. První epizoda s názvem Rozčtvrcená ukazovala pátrání po pachateli, který svou spolubydlící rozřezal a roznosil kusy jejího těla po popelnicích v okolí bydliště. Důvod vraždy? Potřeboval získat její byt.

Na tělo upozornil bezdomovec, který našel kus těla v popelnici v pražském Karlíně, hlava pak byla nalezena v dalším kontejneru. Děj případu je inspirovaný příběhem z roku 1997 a odehrál se na Smíchově. Když nálezce objevil sportovní tašku v popelnici a otevřel ji, nemohl uvěřit vlastním očím.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Česká televize (@ceskatelevize)

Podle serveru iDnes se díval na lidskou hlavu. Policii na totožnost ženy upozornil samotný pachatel Antonín Mokrý. “Jde o mou kamarádku Markétu. Odešla z domova a už se nevrátila,“ řekl. S kriminalisty později spolupracoval, ukázal jim třeba místa, kam dívka ráda chodila a dal jim i tipy na možné vrahy. Antonín ale brzy zjistil, že přílišná aktivita může být někdy na škodu. Policistům se zdál mladík divný a začali ho prověřovat. Po několikátém výslechu se nakonec sesypal a všechno přiznal.

Chtěl s ní oslavit své 25. narozeniny, ale ona ho odmítla. Vrátila se domů. Řekla, že nikam nepůjde. Kouřila trávu a bylo jí špatně,” uvedl. Oba se pohádali a hádku ukončila rána, po které Markéta spadla na hranu stolu. Mokrý její tělo omyl a ukryl ho do gauče, kde tělo zůstalo celou noc. On šel mezitím slavit. Do bytu si pak přivedl kamaráda, který na gauči přespal, o mrtvole ale nevěděl.

Druhý den Mokrému došlo, že se musí zbavit těla. Posilnil se alkoholem a ženu rozporcoval. Bez výčitek se Antonín rozhodl, že se do bytu nastěhuje se svou partnerkou Nikolou, která byla v té době v pasťáku. Byt vytapetoval, vymaloval a začal ho celkově zvelebovat. Antonín Mokrý dostal 19 let, obhajoba se ale ohradila. Vrchní soud v Praze ho poslal do vězení na 15 let.

Hudba - další články

Doporučujeme