Vychází první singl z posledního alba Mira Žbirky. Nejsi sám zpěvák nazpíval se synem Davidem

24. února 2022·Hudba·Redakce

Miro Žbirka. (Foto: Frekvence 1)

Tři roky jste mohli na Frekvenci 1 poslouchat rubriku Mira Žbirky „Tento song“, ve které připomínal ty největší hity posledních padesáti let. Ještě loni v srpnu jste se s ním mohli potkat na Radiokempu Frekvence 1 – v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové, kde zpíval své největší hity. Meky měl ještě mnoho plánů, které už bohužel nestihl zrealizovat. Jedním z nich bylo dokončení nového alba. Prvním singlem z alba Posledné veci, které uzavře úspěšnou, více než padesátiletou skladatelskou cestu československé legendy, je duet Mira Žbirky se synem Davidem - Nejsi sám.

Miro Žbirka na albu začal pracovat už během prvního lockdownu, od března do června 2020. Vzniklo víc skladeb, ale při konečném výběru z nich nakonec Meky vybral patnáct. Prvním singlem z alba Posledné veci je duet Mekyho se synem Davidem – Nejsi sám. David v písničce nejen zpívá, ale postaral se po tátově odchodu i o její konečnou podobu.

Během pandemie, kdy se nekonaly koncerty a David byl doma, měli hodně času si s Mekym dlouho povídat o hudbě. Hodně ji spolu poslouchali, rozebírali muzikantské věci a doslova se v tom ‚vrtali’. Tak vznikl také nápad, že David zaranžuje jednu skladbu. Mekymu se to líbilo, a tak začal pracovat i na dalších. Z toho postupně vyplynulo, že se produkčně postará o celé album,“ upřesnila Mekyho manželka Katka.

Miro Žbirka byl v požadavcích na nahrávání a produkci velmi náročný, ale když se přesvědčil, že to půjde správným směrem, dokázal se spolehnout i na generačně mladší hudebníky, což potvrdil i na desce Modrý album. Konečnou podobu skladeb schválil a nazpíval na jaře a v létě minulého roku. Dvě skladby dokončil až když už byl v nemocnici. Poslední dvě nedokončené skladby ho tak trápily, že se dal v době loňských narozenin propustit z nemocnice, aby je doma mohl dokončit,” prozradila Katka.

View this post on Instagram

A post shared by Miro Zbirka (@mirozbirka)

David Žbirka, který je sám hudebně aktivní v anglických projektech Sunbrellaa Golf Alpha Bravo, album dokončuje v londýnském studiu Konk. Studio vlastní Ray Davies z The Kinks a sídlí ve čtvrti Muswell Hill, odkud pochází rodina Mira Žbirky. Vznikl tam i první singl Nejsi sám. Československý duet otce se synem, který pomyslně odevzdává hudebnickou štafetu, zpracoval do videoklipu režisér Šimon Šafránek, který režíroval i oceňovaný dokument Meky.

Obal singlu i alba vytvořil Mekyho přítel, fotograf Peter Župník. Vydání desky Posledné veci je naplánované na přelom dubna a května 2022. Na podzim se pak v Bratislavě, Praze a Londýně chystá velká koncertní pocta hudbě Mira Žbirky. Legendární skladby a velké hity naživo zahrají a zazpívají hvězdy současné slovenské a české hudební scény.

Hudba - další články

Doporučujeme