Známý hit prý není krádež: Led Zeppelin vyhráli vleklý soudní spor

6. října 2020·Hudba·Marek Blažíček

Zdroj fotky: Shutterstock

Britská rocková kapela Led Zeppelin vyhrála soudní spor kvůli údajnému plagiátorství v jedné ze svých nejslavnějších písní Stairway to Heaven. Nejvyšší soud USA se podle agentury Reuters v pondělí odmítl věcí zabývat, což znamená, že platí rozhodnutí odvolacího soudu z letošního března ve prospěch legendární skupiny.

Kapela Led Zeppelin čelila obvinění, že ukradla úvodní kytarový motiv svého velkého hituStairway to Heaven z roku 1971, a to z instrumentální skladby Taurus skupiny Spirit.

Zpěvák Led Zeppelin Robert Plant a kytarista Jimmy Page se soudili šest let, a to i přesto, že autor skladby Taurus Randy Wolfe, známý pod uměleckým jménem Randy California, v roce 1997 utonul a při za něj vedl zmocněnec.

V jednom z nejsledovanějších případů o autorská práva v hudebním průmyslu šlo o až miliony dolarů, které by museli Plant s Pagem v případě prohry u soudu zaplatit jako odškodné. Oba tvrdili, že své mistrovské dílo složili v odlehlé chatě ve Walesu.

Page v roce 2016 soudu v Los Angeles řekl, že skladbuTaurus poprvé slyšel teprve nedávno. Porota tehdy dospěla k závěru, že sporná pasáž ve své podstatě není se skladbouTaurus shodná.

Druhá strana naopak tvrdí, že Led Zeppelin melodii převzali poté, co s kapelou Spirit podnikla v letech 1968 a 1969 společné turné po Spojených státech.

Hudba - další články

Doporučujeme