Ivan Bartoš: Pokud vláda nebude zodpovědná, tak nemůže počítat s naší podporou v nouzovém stavu

10. prosince 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Ivan Bartoš. Foto: ČTK

Situace ohledně epidemie koronaviru v České republice (ČR) se opět zhoršuje. Protiepidemický systém (PES) ukazuje index rizika na čísle 64. Přesto se vláda v pondělí rozhodla, že ČR zůstane nadále ve třetím stupni. K tomuto tématu a věcem souvisejícím s epidemií se pro Frekvenci 1 vyjádřil předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Systém by podle opozice měl zajišťovat transparentnost a předvídatelnost. “My když se podíváme na ty čísla, která jsou v parametrech PSA. Tak už od víkendu jsme podle těch čísel dávno v té vyšší hranici. Nicméně vláda drží v tuto chvíli opatření na úrovni tři,” uvedl předseda Ivan Bartoš.

Přesto došlo k částečnému uzavření restaurací ve večerních hodinách. Podle Bartoše by se parametry tím pádem měly upravit. “Pokud ta data vycházejí jinak a máte vyhodnocovat nějakým způsobem ta opatření, tak nemůžete střílet od boku,” říká. Uvedl, že to bylo vůči restauratérům nefér jednání. “Provozovatelé udělali nákupy, ale zase jsou kráceni na té provozní době. A v momentě kdy jste otevření, tak se vám krátí nárok na kompenzace, které jsou skutečně nízké. Byznys dostává v řadě případů poslední ránu a z toho se nedá vyhrabat,” popisuje předseda.

Vláda bude ve čtvrtek projednávat prodloužení nouzového stavu. Soudy a opozice se k tomuto návrhu staví kriticky. “Vláda prodlužuje ten nouzový stav, aniž by zdůvodňovala ta jednotlivá opatření. Jako tady se bude muset vláda začít stavět zodpovědně i v Poslanecké sněmovně nebo s naší podporou počítat nemůže,” řekl Bartoš.

Podotknul, že od začátku pandemie Česká pirátská strana s vládou a Hnutím ANO spolupracuje. “Semafor a PES je vlastně od Jakuba Michálka, který předával Ministerstvu zdravotnictví návrhy po vzoru Nového Zélandu,” popisuje předseda strany. Kritiku si vláda podle Bartoše zaslouží. “Kvůli toho, že vláda řádně v záři nezakročila a lhala lidem a to nás dostalo do té druhé vlny,” dodal.

Články - další články

Doporučujeme