Jahodová mánie je v plném proudu! 5 RECEPTŮ, se kterým dostanete blízké do kolen

17. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Nejlepší jsou jahody čerstvě utržené na poli nebo na zahrádce. V této sezoně jsou ale většinou v dobré kvalitě i ty v supermarketu. Co si z nich připravit?

Jahody obsahují velké množství vitaminu C a také železa. Mimo to obsahují kyselinu salicylovou (jo jo, ta je v aspirinu) a proto mají protizánětlivý účinek. Na 100 g obsahují jen 32 kalorií, takže jsou ideální na letní dietu. Proto své blízké překvapte některým z následujících receptů.

Jahodové mojito 

(na 500 ml nápoje, 2 osoby)

  • 2 sáčky mátového čaje
  • 250 g jahod
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Šťávu z ½ limetky
  • Ledové kostky z 250 ml vody
  • Pár lístků čerstvé máty
  • Ledovou tříšť

Oba sáčky čaje přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Umyté a očištěné jahody nakrájejte na malé kostičky. Vyjměte sáčky čaje, přidejte cukr a limetkovou šťávu a nalijte na ledové kostky. Ledovou tříšť, jahody a čaj rozdělte rovnoměrně do 2 sklenic a ozdobte lístky máty. Podle chuti můžete ještě dochutit cukrem nebo limetkovou šťávou.

Gratinované jahody s marcipánem (recept podle Jiřího Babici)

  • 400 g malých jahod
  • 2 lžíce vaječný likér
  • 150 g marcipánu
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • moučkový cukr

Jahody očistíme a smícháme s vaječným likérem. Dáme do menších zapékacích misek. Vyšleháme žloutky s nastrouhaným marcipánem a cukrem do krému. Krémem polijeme jahody.

Dále vyšleháme bílky do sněhu se špetkou soli a 2 lžícemi cukru. Dáme na jahody a vložíme do předehřáté trouby na 200 st. na 7 min. Vyndáme a posypeme moučkovým cukrem.

Zapečené jahody
* 1/2 kg jahod
* 150 g cukru
* 150 g másla
* 150 g polohrubé mouky
* špetku soli
* 1 vanilkový cukr
* vanilkovou zmrzlinu

Jahody očistíme, omyjeme a překrájíme na půlky a dáme do zapékací formy. Z cukru, měkkého másla, polohrubé mouky, špetky soli a vanilkového cukru uděláme klasickou drobenku, kterou nasypeme na jahody. Dáme do trouby na 15 až 20 minut na 180 st. Na talíři přidáme vanilkovou zmrzlinu.

Toast s avokádem a jahodami

Videorecept najdete zde.

Jahodoví Santa Clausové

Foto místo receptu 🙂

 

Články - další články

Doporučujeme