Na horách napadne až 20 centimetrů sněhu. Hrozí sněhové jazyky i náledí, varují meteorologové

20. listopadu 2017·Články·Redakce

Na horách napadne do dnešní půlnoci deset až dvacet centimetrů sněhu. Vzhledem k silnému větru se budou v polohách nad 800 metrů nad mořem místy tvořit sněhové jazyky, ojediněle i závěje. Na severovýchodě Moravy a ve Slezsku budou teploty klesat k minus dvěma stupňům Celsia, proto v noci a k ránu ojediněle hrozí v těchto oblastech také náledí. V aktuální výstraze to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Lidé by při cestách měli sledovat dopravní zpravodajství a na horách se řídit pokyny Horské služby. Motoristé by neměli vyjíždět bez zimní výbavy, nutností jsou zimní pneumatiky, do hor se doporučuje přibalit i sněhové řetězy.“Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,” dodali meteorologové. Varování před sněhovými jazyky se týká horských oblastí Jihočeského, Karlovarského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Náledí se může vytvářet v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji.

TÝDENNÍ PŘEDPOVĚĎ

V pondělí bude obloha oblačná, na většině území očekáváme přeháňky, které na horách přejdou ve sněhové. Nejvyšší teploty budou mezi 2 až 6 °C.

Od západu republiky přinese úterní den sněžení nebo dešťové přeháňky se sněhem. Nejnižší teploty +3 až -1 °C. Postupně se v Čechách během noci od jihozápadu oteplí.

Středeční obloha bude zatažená, mlhavá, očekávejme déšť nebo mrholení. Od jihozápadu bude srážek postupně ubývat a večer nastane i úbytek oblačnosti. Během noci klesne rtuť teploměru na 6 až 2 °C. Přes se teploty vyšplhají na 5 až 9 °C, v jihozápadní polovině území místy až 12 °C.

Ve čtvrtek se můžeme těšit na jasný den a sluneční paprsky, které nás po dlouhé době trochu zahřejí. Po ránu se ale zvláště na Moravě můžou vyskytnout mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty ukážou příjemných 8 až 12 °C. Nejnižší noční teploty klesnou až na +3 až -1 °C.

Především na Moravě bude v pátek obloha zatažená doprovázená mlhou. Během noci se teploměr zastaví až na 2°C, přes den pak ukáže 9 až 13 °C.

Víkend bude ve znamení oblačnosti, objeví se déšť nebo přeháňky, které můžou být i sněhové.  Nejnižší noční teploty v sobotu čekáme mezi 5 až 1 °C, v neděli 2 až -2 °C. Přes den teploty vystoupají na 3 až 8 °C.

ČTK / F1 / ČHMÚ

Články - další články

Doporučujeme