Jak na to, aby oblečení vypadalo déle jako nové? Osvědčené TIPY

30. září 2017·Články·Redakce

To, že nové oblečení nevypadá po častém praní tak, jako když jsme ho viděli poprvé v obchodě na ramínku, je jasné. Opotřebení je nutný doprovodný jev všeho, co používáme. Existuje však několik způsobů, jak oblečení uchovat co nejdéle jako nové.

Příliš časté praní

Každým praním se látka ničí. Pokud chceme oblečení zachovat co nejdéle fit, musíme brát ohled i na jeho opotřebení v pračce a prát až tehdy, když je to opravdu nutné. Neříkáme samozřejmě chodit v tričku s pondělním flekem od špaget do páteční porady, ale pokud jdete jen nakoupit a po hodině oblečení sundáte, není důvod ho okamžitě dát do koše se špinavým prádlem. Platí také, že čím vyšší teplota, tím lepší výsledek – tedy čistota – ale roste zároveň i míra opotřebení.

TIP: Džíny by se neměli prát první půl rok od nákupu. Svršky z vlny méně přitahují nečistoty a zápach. Naopak v bavlněném oblečení budete oběd v restauraci cítit ještě druhý den. Většina věcí bez zásadních skvrn bude čistá i po praní na šetrný režim, který je většinou do 40 stupňů.

Hromádky barev

Třídění by mělo být samozřejmostí a to nemluvíme jen o prádle. Bílé pereme odděleně od barevného a černé nejlépe také zvlášť. Pokud dodržíme tento postup, v konečném důsledku se barva jednotlivých kousků nevytratí natolik, aby získala vybledlý nebo “sepraný” vzhled.

Na materiálu záleží

Co platí u barvy, je platné u materiálu. Bavlna, syntetické oblečení, svetry, ručníky, povlečení, spodní prádlo, to vše je nutné rozlišovat a přizpůsobit délku i teplotu procesu praní.

Tluče bubeníček, tluče na buben

Myslete také na to, abyste nepřetížili buben pračky, prádlo by se pak nemohlo otáčet a nebylo by čisté, navíc by se nemusel rozpustit prášek. Kolik prádla buben snese? Na jednu stranu každé praní samozřejmě stojí peníze, ale na tu druhou se přeplněný obsah nevypere dobře. Pokud perete bavlněné prádlo, nebojte se naplnit buben téměř celý, tento typ tkaniny to snese. U svetrů buďte střídmější, vlna potřebuje více prostoru.

Na prášku záleží

Pracích prostředků je na trhu požehnaně. Jen s práškem si ale nevystačíme, pokud chceme opravdovou vůni a zachování barev. Tablety určené speciálně na barevné odlišnosti a gel na vlněné oblečení zajistí mnohem delší intenzitu barev i elasticitu materiálu. Aviváž prádlo krásně provoní a hlavně změkčí.

TIP: Vhoďte do pracího bubnu maličko soli, stačí opravdu pár zrnek. Oživí barvy zvlášť u tmavších kousků. Ocet zjemňuje a dodává lesk, zápachu se není třeba bát.

Články - další články

Doporučujeme