Plánujete si na dovolené vařit nebo chcete připravit svačinku na cesty? Jaké potraviny jsou vhodné a co vynechat

12. srpna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Při cestování máme plnou hlavu toho, abychom měli co dát dětem nebo manželovi, když po cestě dostanou na něco chuť, jestli se nám v autě jídlo nezkazí nebo nerozteče a často podnikneme dovolenou bez nabídky jídla s tím, že si na místě budeme vařit sami, vždyť zavařit guláš do sklenic není taková věda. Jak to ale vymyslet, co zabalit a čeho se vyvarovat?

Konzervovaná strava

Dnes je už rozmanitá a mnoho z nás dá přednost pobytu bez zaplaceného jídla s tím, že si buď uvaří nebo občas na jídlo zajde celá rodina do restaurace. Proč je fajn spolehnout se na konzervu? Jsou výhodné díky trvanlivosti, neškodí jim změny teplot, nebude jim vadit čekání v koloně. Takto si můžete zabalit ryby, maso, zeleninu, základ pro hotová jídla, luštěniny, okurky. Samozřejmostí bývají luštěniny a rýže, které jsou ideální a rychlou přílohou pro celou rodinu.

Ovoce a zelenina

Na cesty je to to nejlepší a některé druhy vydrží v čerstvém stavu i déle než týden – a to bez chladničky. Ideální jsou broskve (tvrdší) nebo nektarinky. Co si naopak nebrat z domova? Hroznové víno, rajčata, banány. Při nakupování dejte přednost takovému druhu, který je chráněný slupkou – v tomto případě banán vyhovuje, také pomeranč, meloun či avokádo.

Svačinky

Na cesty i na večerní mlsání jsou vhodné všechny možné druhy oříšků a sušeného ovoce, zajistí přísun energie a potřebných tuků. Nepřehánějte to s nimi moc, protože jsou kalorické, v malém množství ale jedině prospívají. Stejně poslouží proteinové sušenky, müsli tyčinky, cereálie i různé křupinky. Pečivo je lepší kupovat na místě a vždy čerstvé.

TIP: Lehký sendvič je jako svačinka do auta či autobusu perfektní. Nebalte je ale do papírových ubrousků, vlhkost by je přilepila. Použijte alobal nebo potravinářskou folii, která dobrotu udrží v čerstvém stavu.

Co místo másla? Olivový olej! Pečivu dodá extra chuť, vyzkoušejte! Navíc není nutné ho udržovat v chladu a skvěle s ním ve chvilce vytvoříte chutný salát z čerstvé zeleniny.

Co je důležité? Pitný režim!  Zásobu vody nechte na dovolené na chladném a temném místě. Nezapomeňte si  vždy zjistit, zda je voda z kohoutku na daném místě pitná. Ideální je pít vychladlý zelený čaj, který tělo krásně osvěží. Z domova si můžete vzít šťávy či sirupy a vychutnat si bezinkovou šťávu či malinovku od babičky i na dovolené.

Články - další články

Doporučujeme