Jarní kopřivy se nehodí jen do nádivky! 3 moderní recepty, jak je v kuchyni využít

Jaro je nevhodnější období na sbírání listů kopřivy, která je příznivá pro celý organismus člověka. Kopřiva je velmi vhodná k jarnímu detoxu. Pročistí krev, ledviny i lymfatický systém.

Jarní kopřivy obsahují velké množství vitamínů a minerálů – zejména vitamín C a železo. Kopřivy navíc snižují hladinu cukru v těle a působí močopudně a protizánětlivě. Příznivý vliv mají také při odhleňování.

Nejvíce se vyplatí sbírat malé výhonky kopřiv, které mají největší koncentraci zdravých látek. Kopřivy tedy mají široké uplatnění jak v lékařství tak v kuchyni. Základem je kopřivový čaj nebo velikonoční nádivka, ale z tohoto jarního daru přírody lze připravit mnohem víc.

Přinášíme tři zajímavé recepty.

Kopřivové smoothie 

  • 3 hrsti jarních kopřiv
  • 1 banán
  • 1 kiwi
  • 1 hruška
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • voda

Banán, kiwi a hrušku nakrájejte na kousky a do mixéru přidejte spolu s ostatními ingrediencemi. Pak už jen stačí zapnout mixér nebo přístroj na smoothie.

Špenát z kopřiv

  • 5 hrstí jarních kopřiv
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo
  • voda
  • sůl a pepř

Kopřivy spaříte v horké vodě, a pak nasekáte na malé kousky. Nakrájíte cibuli, kterou zpěníte na sádle. Pak na pánev přidáte nasekané kopřivy. Přidáte utřený nebo na jemno nakrájený česnek, osolíte a opepříte. Na konec přimícháte vajíčka. (Případně můžete zahustit hladkou moukou.)

Kopřivové pesto

  • 5 hrstí jarních kopřiv
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
    60 ml panenského olivového oleje
  • sůl
Kopřivy opět spaříte a dáte okapat. V mixéru ji pak rozmixujete s ořechy a stroužky česneku, olivovým olejem a solí. Podle chuti můžete do mixéru ještě přidat tvrdý sýr, například parmezán.