Babicovy recepty: Hrášková polévka s klobásou a zkaramelizovaný jablečný kompot!

5. prosince 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica také první prosincovou sobotu vaří na rádiu Frekvence 1. Konkrétně bramborovo hráškovou polévku s klobásou a zkaramelizovaný jablkový kompot.

BRAMBOROVO HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU

Potřebujete:

* 10 středních brambor
* 400 g paprikové klobásy
* 1 pórek
* půlku celeru
* 4 mrkve
* 4 lžíce oleje
* 1 litr bujónu a vody
* 200 g hustší smetany
* hrnek zmraženého hrášku
* jemné vločky Chilli
* petržel, pažitku
* sůl pepř

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme. Pórek, celer a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme.

Klobásy nakrájíme na plátky. Třetinu brambor a mrkve dáme na stranu.

Zahřejeme dvě polévkové lžíce oleje v hrnci a osmahneme zbývající brambory a zeleninu. Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme na mírném ohni 15 minut. Rozmixujeme v pyré .

Vložíme zbylé brambory s mrkví a vaříme dalších 10 až 15 minut. 5 minut před koncem vaření přidáme hrášek.

Nakrájenou klobásu ve zbývajícím tuku opečeme na pánvi a přidáme do polévky. Zjemníme hustší smetanou, dochutíme solí, pepřem a chilli vločkami.

Před podáváním polévku posypeme jemně sekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

ZKARAMELIZOVANÝ JABLKOVÝ KOMPOT

Potřebujete:

* 5 ks jablek
* hrnek jablečné šťávy
* 3 lžíce cukru
* 1 lžíce másla
* 3 lžíce rozinek
* 1/2 lžičky skořice
* citronovou šťávu
* 1 vanilkový lusk
* špetku soli
* trochu rumu
* pražené mandle
* moučkový cukr

Oloupeme jablka a odstraníme jadřinec. Nakrájíme na centimetrové kostky, vložíme do mísy a pokapeme trochou citrónové šťávy. Občas promícháme, aby jablka nezhnědla.

Na másle v hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme nakrájená jablka a zamícháme. Po několika minutách zalijeme jablečným džusem. Přidáme skořici, namočené rozinky, vanilku, špetku soli a občas promícháme.

Po 15 minutách se nám šťáva zredukuje. Sundáme hrnek z plotny a přidáme rum.

Kompot můžeme podávat teplý nebo studený.

Posypeme praženými mandlemi a práškovým cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme