Vyhledávání
Babicovy recepty: Hrášková polévka s klobásou a zkaramelizovaný jablečný kompot!
Jirka Babica také první prosincovou sobotu vaří na rádiu Frekvence 1. Konkrétně bramborovo hráškovou polévku s klobásou a zkaramelizovaný jablkový kompot.
BRAMBOROVO HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU
Potřebujete:
* 10 středních brambor
* 400 g paprikové klobásy
* 1 pórek
* půlku celeru
* 4 mrkve
* 4 lžíce oleje
* 1 litr bujónu a vody
* 200 g hustší smetany
* hrnek zmraženého hrášku
* jemné vločky Chilli
* petržel, pažitku
* sůl pepř
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme. Pórek, celer a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme.
Klobásy nakrájíme na plátky. Třetinu brambor a mrkve dáme na stranu.
Zahřejeme dvě polévkové lžíce oleje v hrnci a osmahneme zbývající brambory a zeleninu. Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme na mírném ohni 15 minut. Rozmixujeme v pyré .
Vložíme zbylé brambory s mrkví a vaříme dalších 10 až 15 minut. 5 minut před koncem vaření přidáme hrášek.
Nakrájenou klobásu ve zbývajícím tuku opečeme na pánvi a přidáme do polévky. Zjemníme hustší smetanou, dochutíme solí, pepřem a chilli vločkami.
Před podáváním polévku posypeme jemně sekanou petrželkou nebo pažitkou.
ZKARAMELIZOVANÝ JABLKOVÝ KOMPOT
Potřebujete:
* 5 ks jablek
* hrnek jablečné šťávy
* 3 lžíce cukru
* 1 lžíce másla
* 3 lžíce rozinek
* 1/2 lžičky skořice
* citronovou šťávu
* 1 vanilkový lusk
* špetku soli
* trochu rumu
* pražené mandle
* moučkový cukr
Oloupeme jablka a odstraníme jadřinec. Nakrájíme na centimetrové kostky, vložíme do mísy a pokapeme trochou citrónové šťávy. Občas promícháme, aby jablka nezhnědla.
Na másle v hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme nakrájená jablka a zamícháme. Po několika minutách zalijeme jablečným džusem. Přidáme skořici, namočené rozinky, vanilku, špetku soli a občas promícháme.
Po 15 minutách se nám šťáva zredukuje. Sundáme hrnek z plotny a přidáme rum.
Kompot můžeme podávat teplý nebo studený.
Posypeme praženými mandlemi a práškovým cukrem.