Chcete zhubnout? Rozhodně nepodceňujte kvalitní snídani

16. srpna 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto: Shutterstock

Už dávno víme, že pokud nebudeme jíst a budeme hladovět, nebo si dáme místo pěti jídel denně pouze dvě nebo dokonce jedno, rozhodně nezhubneme. Musíme jíst, abychom zhubli. A snídaně jako základ dne není jen dokola omílané klišé, ale pravda pravdoucí. Proč je snídaně tak moc důležitá? A co by v ní rozhodně nemělo chybět?

Vynecháváte snídani s pocitem, že čím míň jídla, tím míň kilo? Tak tudy cesta rozhodně nevede. Když se nenasnídáte, máte kolem oběda už velký hlad a sníte toho mnohem víc.

Snídaní nastartujete správné fungování těla

Pokud se chcete zbavit přebytečných kil, je důležité každé ráno řádně nastartovat metabolismus. Po noci bez jídla je vaše tělo ve stejném stavu, jako bez jakéhokoliv jiného klasického příjmu potravy. Pokud tedy snídani přeskočíte a vaším prvním jídlem bude až oběd, budete tím pádem bez jídla celých 18 hodin. Tělo však potřebuje z něčeho brát energii. A snaží se ji v těle co nejvíc udržet. A přitom by už krásně mohlo spalovat pozřenou snídani.

Spíš můžete omezit příjem kalorií při obědě nebo večeři. Snídani zkrátka nešiďte. Studie prý ukázaly, že lidé, kteří zhubli a zároveň se jim podařilo nově vydřenou váhu udržet déle než jeden rok, začínají svůj den kvalitní snídaní.

Dodá vám energii na celý den

Pokud se nenasnídáte, uvidíte, že budete po celý den unavení a bez energie. A to pak ten den stojí za dvě věci. Když se ráno najíte, jednak spálíte více kalorií a také se budete celý den cítit lépe. A spíš si večer půjdete zaběhat nebo zacvičit, protože na to budete mít sílu i chuť.

Na výběru potravin záleží

Nemůžete však očekávat, že pokud budete dnes a denně sice snídat, ale samé nezdravé a sladké věci, cereálie plné cukru, palačinky s marmeládou nebo sladké pečivo, vaše dieta bude mít výsledky. Je samozřejmě důležité vybírat správný podíl proteinů, sacharidů a bílkovin. K snídani byste si měli dopřát hlavně vajíčka, které jsou skvělým zdrojem bílkovin. Dále nízkotučný jogurt, sýr ricotta, libovou šunku, ovoce a celozrnný toast a ovesné vločky.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme