Co do mrazáku patří a co ne? Některé potraviny mohou chladem ztratit chuť

21. října 2019·Jídlo a pití·Redakce

S některými potravinami to děláme automaticky - pečivo, maso i zmrzlina, to vše můžeme pohodlně uchovat na horší časy v mrazáku. Z kouzelného šuplíku pak můžeme v kuchyni kouzlit ve chvíli, kdy lednička či spíž začne být poloprázdná. Nebo zkrátka dostaneme chuť na borůvky a je leden, ale my jsme si v létě chytře schovali právě do mrazáku pár fialových dobrot na horší časy.

Co rozhodně nemrazit? Tyto potraviny byste zřejmě zmrazit nenechaly, přesto je uvádíme, protože by jejich uvedení do ledové stavu bylo pohromou. Obecně jde o potraviny bohaté na vodu.

  • Zelenina – okurky, rajčata, pomeranče, melouny
  • Mléčné a krémové potraviny – jogurty změní strukturu natolik, že se jednotlivé části od sebe oddělí
  • Sýr
  • Smetana
  • Majonéza
  • Puding

Dále ušetřete mrazu vařené těstoviny, rýži, brambory. Pokud vám zbyde polévka a chcete si ji uchovat na horší časy, lze to udělat v případě, že v ní nejsou nudle nebo brambory. Zbyla vám omáčka z nedělního oběda? Zmrazte ji a až na ni zase dostanete chuť, ohřejte si těstoviny a máte rychlý oběd.  Je důležité vždy počkat, než jídlo zcela vychladne. Nikdy nedáváme do mrazáku již jednou rozmrazené potraviny – pokud nechceme jíst znehodnocené bláto s rizikem otravy – mikroorganismy se opětovným rozmrazením hlásí o slovo!

Co tedy můžeme beze strachu zmrazit? Nebojte se, nejde jen o kostky ledu do letních drinků. Ideálním obyvatelem mrazničky je maso. Pokud ho takto uchováváte, je dobré ho předem naporcovat. Dále do této kategorie patří ryby a s klidem můžete mrazit i uzenévýrobky a pečivo. 

Z pochutin s oblibou mrazíme maliny, jahody a borůvky, díky kterým máme v zimě výborný koláč nebo vitaminové smoothie. Dbejte ovšem na to, aby se ovoce před tím, než ho dáte do šuplíku v mrazáku nezačalo kazit. TIP: Zasypte ovoce trochou cukru – bude po rozmrznutí vynikající!

Jaké zelenině se vyhnout už víme, ale jaká je pro zmrazení ideální? Mrkev, hrášek, petržel, květák i brokolici zmrazit můžete. Strach nemějte ani z bylinek.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme