Jiří Babica: Vařím pro lidi z toho, co mají doma. To mi přijde chytřejší

28. března 2023·Jídlo a pití·Redakce·Helena Šulcová

Jiří Babica a moderátorka Helena Šulcová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl šéfkuchař Jiří Babica. V rozhovoru jsme probrali ceny potravin a dal nám i tip na rychlé a levné jídlo na Velikonoce. Také prozradil, jestli ho v blízké době uvidíme opět na televizních obrazovkách.

Ceny potravin v České republice za poslední dobu skokově vzrostly, Babica vysoké ceny vnímá, ale očekává, že už by mohly jít pomalu dolů. “Začne jarní období, kdy nám papriky, rajčata a takové věci začnou zase růst. Myslím si, že to bylo každý rok, že se zelenina zvyšovala. Jako je to opravdu extrémní,” dodal s tím, že je to ale i tím, že se jedná o nesezónní, dovážené potraviny.Za komouše jsme papriku v zimě tady nikdy neviděli. Viděli jsme mrkev, nějakou poloshnilou bramboru a pamatuji si pórek, obalený asi kilem hlíny. Cibule taky nebyla nic moc a kysané zelí bylo.Lidé si podle Babici zvykli na neuvěřitelné pohodlí. Zvykli jsme si, že přijdeme, nakoupíme a jdeme. Když to nemají, tak se rozbrečíme a začneme všem nadávat, co nám to udělali za zlou věc. Přitom dříve to bylo úplně normální,” popisuje.

Přesto podle něj aktuálně denně vedeme v supermarketech souboj s tím, co koupíme. “Jsem tam delší dobu. Všiml jsem si třeba, že všechno, co je v akci, je vyprodané. Takže lidé si našli svoji vlastní filozofii toho, jak nakupovat.Šéfkuchař má také svoji vlastní zahrádku, což je v dnešní době považováno za výhru.

Babicovy špenátové řízečky

Velikonoce se blíží a s nimi má pro své fanoušky Jirka připravený i tip na rychlé a levné jídlo. Klidně si udělejte špenátový řízek. Kupte si listový špenát, ten je teď docela levný. Spařte ho, sceďte a zahustěte. Udělejte si jíšku, hoďte do toho česnek, sůl, vajíčko a z toho po vychladnutí udělejte placičky, které obalte v trojobalu. K tomu brambůrek bez másla, aby to bylo dietnější, doporučuje šéfkuchař.

V dnešní době je hodně trendy také vegetariánská či veganská strava. Babica už ze sóji či tempehu vařil, ale není to jeho šálek kávy. Jsem masožravec a pivoznalec. Prostě to tak je a nevyhledávám to,” dodal s tím, že miluje klasickou českou kuchyni jako jsou řízky a vepřo, knedlo, zelo. Nejsem žádný fanatik. Je to móda a lidi se zase zklidní. Potřebovali by, aby byl opravdu hlad, ale fandím jim, dodal.

V minulosti měl Jiří v televizi i svůj vlastní pořad Babicovy dobroty. Zatím to ale nevypadá, že by se měl s nějakým podobným formátem na obrazovky vrátit. Vypadá to, že zůstanu ve světě internetu… Nikdy jsem netvrdil, že vařím pro restaurace, vařím pro lidi z toho, co mají doma. To mi přijde chytřejší,” sdělil na závěr Babica.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme