Ano, skutečně můžete zmrazit i mléko. Při rozmrazování si ale dejte pozor

27. března 2020·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová

Dá se zmrazit mléko? Na tuto otázku se v poslední době ptá čím dál více lidí. Pokud je to i váš případ, máme pro vás dobrou zprávu: ano, mléko se skutečně zmrazit dá. Je ale potřeba dát si pozor hned na několik věcí a počítat s tím, že je po rozmrazení vhodné spíš k vaření, než k přímé konzumaci. 

V současné době si mnoho lidí doma vytváří zásoby a do obchodů se snaží vycházet co nejméně. Domácí izolace nahrává zejména trvanlivým a mraženým potravinám. Čím dál více lidí proto zajímá, zda jde zmrazit třeba i takové mléko.

Odpověď na tuto otázku zní ano, mléko zmrazit lze. Změní se ale jeho textura i chuť a je pak proto vhodnější do smoothies, koktejlů nebo k použití při vaření než například ke snídani s kukuřičnými lupínky. Po rozmrazení bude mléko rozbředlé, s hrudkami a oddělí se od něj tuk. To jde ale naštěstí spravit s pomocí mixéru.

Mléko byste měli uskladnit v takové nádobě, která je vzduchotěsná a hodí se do mrazáku. Zmražené ho pak můžete použít i po šesti měsících. Doporučuje se spotřebovat ho maximálně pár měsíců po zmražení, to je ale hlavně kvůli tomu, že v takovém případě chutná nejlépe.

Jak správně rozmrazovat

Až budete chtít mléko rozmrazit, dejte ho nejprve do lednice. Nikdy ho nenechávejte rozmrznout při pokojové teplotě. Čím déle totiž mléko stráví v teplé místnosti, tím větší se může stát hrozbou pro vaše zdraví.

Rozmrazování v lednici sníží šance, že se v něm rozmnoží bakterie, které už v něm byly před zmražením. Pokud byste dali mléko rozmrznout například na linku, bakterie by se rozmnožily velmi rychle a mléko by vám mohlo způsobit trávicí či jiné potíže.

Mléko můžete rozmrazit i v tak, že nádobu vložíte do hrnce se studenou vodou (nikdy vlažnou). Pokud máte v plánu mléko použít při přípravě jídla, dejte do ho hrnce rovnou zmrzlé a rozmrazte ho při vaření (pokud vám to způsob, jakým ho skladujete, dovolí).

Pozor na plechovky

Mnoho různých druhů mléka se při mražení rozdělí na jednotlivé složky. To se týká například mandlového, kravského, sojového, lidského mateřského mléka, kozího a lněného mléka. U kokosového nebo kondenzovaného mléka může k rozdělení složek dojít také, hlavně si ale dejte pozor, abyste ho do mrazáku nedali rovnou v plechovce.

Naopak trvanlivé mléko v krabici vůbec není nutné zmražovat. K tomu se uchylte pouze v případě, že je krabice již načatá a vy víte, že ji nespotřebujete celou.

 

 

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme