Babicovy recepty: Polské srazy a masové pirogy

11. srpna 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Polské srazy

300 g  vepřový bůček
300 g  hovězí přední
70 g slaniny
2  rohlíky
2 cibule
3 lžíce sádla
2  vejce
1,5 dcl mléka
1,5 lžičky papriky červené sladké
muškátový  květ

pepř, sůl
4 dcl vývaru masového
1 lžička másla
2 lžičky mouky hladké

Rohlíky namočíme do mléka, cibuli očistíme, slaninu nakrájíme na drobné kostky. Maso umeleme, přidáme pořádně vyždímané rohlíky, vejce, slaninu na kostičky, trochu červené mleté papriky, sůl, muškátový květ a pepř mletý dle vlastní chuti, pořádně promícháme a formujeme z ní podlouhlé větší válečky .
Na pánvi zahřejeme 2 lžíce sádla a válečky v ní z každé strany prudce opečeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na sádle v jiném hrnci,  přimícháme zbytek červené papriky, dobře promícháme, zalijeme masovým vývarem a zavaříme. Opečené válečky opatrně poklademe do vývaru a po dosažení bodu varu plamen stáhneme na minimum a pomalu vaříme do měkka asi 45 min. Dušené  srazy vybereme z vývaru a zahustíme jíškou z másla a hladké mouky. Omáčku dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem provaříme a propasírujeme přes sítko, srazy vrátíme zpět, prohřejeme a jídlo máme hotové. Jako přílohu dušenou rýži.

Masové pirogy

2 hrnky hladké mouky
1 vejce
1/4 litru vývaru s trochou octa a oleje

Pro plnění:
500 g mletého masa mix
500 g hub
1 cibule
sůl a pepř
2 polévkové lžíce zeleniny nastrouhané
petrželka
olej na smažení
Mouka na pracovní plochu

Nakrájenou cibuli na jemno osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, nastrouhanou zeleninu a opékáme. Po 10 minutách, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Provaříme a znova projedeme masovým strojkem. Smícháme hladkou mouku s  vodou, trochou octa a oleje. Vypracujeme v hladké těsto. Těsto na pomoučněném vále vyválíme na 3 mm tenký plát. Skleničkou vytvarujeme kolečka, které naplníme masovou směsí. Kolečka v půli přehneme a okraje zmáčkneme vidličkou do tvaru mušle. Vaříme ve vroucí osolené  vodě na mírném ohni, když pirohy vyplavou nahoru, jsou hotové. Zhruba po 5 minutách. Je třeba vařit po dávkách, aby se neslepily. Po vyndání osmažíme na pánvi dozlatova a posypeme petrželkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme