Pít jako Australan. Protinožci jsou oficiálně nejopilejší národ

7. prosince 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

V analýze Global Drug Survey se Austrálie stala nejopilejší zemí světa. Dánové se však nenechali příliš zahambit a jsou hned druzí. Nicméně Australané přiznali, že v loňském roce byli opilí v průměru 27x. S informací přišel web Novinky.cz.

Ačkoliv jsou Češi všeobecně celkem hrdí na své pijácké a opilecké dovednosti, s Australany se podle nové analýzy nemůžeme měřit. Ani s Dány, podle kterých je známé přirovnání “Pít jako Dán”. Australani na sebe práskli, že v průměru pili alkohol dvakrát do týdne a jednou za dva týdny byli intoxikovaní. Pouze čtvrtina respondentů toho následně litovala.

Na paty prvním Australanům šlapou Dánové a Finové, kteří se dělí o druhé a třetí místo. Ti se v minulém roce opili 24x. Na následujících příčkách jsou Američané, Britové, Kanaďani, Irové a Francouzi, kteří patří mezi nejpravidelnější pijáky, alkohol konzumovali až třikrát týdně. Vyloženě opilí však byli průměrně 18krát v roce. Vypadá to tedy, že Francouzi asi umí pít a stejně tak jako na Jižní Moravě pouze degustují.

Divíte se, že nás přechlastali takové země? Jestli to nebude tím, že do této ankety, kam přispělo svými výsledky 22 zemí, Česká republika nebyla zařazena.

“Austrálie převyšuje zbytek světa v množství lidí, kteří nahlásili opilost, ale i co se týče vyhledání zdravotnické pomoci kvůli nadměrné konzumaci alkoholu. Oba faktory indikují, že lidé pijí na nebezpečně vysoké úrovni,” uvedla šéfka organizace, jež analýzu provedla, Caterina Giorgiová. Doplnila, že značně stoupla vytíženost různých krizových linek v případě intoxikace alkoholem i drogami.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme