Zázvorovo-dýňový chlebíček

6. února 2010·Jídlo a pití·Redakce

Leze na vás chřipka? Bojujte proti ní jídlem plným zázvoru!

Na 10 krajíčků

25 minut, pečení 50-60 minut

* 175 g másla, rozpuštěného + další na vymazání formy
* 140 g tekutého medu
* 1 velké vejce
* 250 g dužiny jakékoli syrové dýně nebo tykve, oloupané a nastrouhané nahrubo (asi 500 g před čištěním)
* 100 g světlého třtinového cukru
* 350 g hladké mouky smíchané s 9 g kypřicího prášku do pečiva
* 1 lžíce sušeného mletého zázvoru
* 2 lžíce surového třtinového cukru (demerara)

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Čokoládu a máslo spolu rozpusťte nad párou nebo v mikrovlnce. Do směsi přisypte cukr a nechte trochu vychladnout. Postupně zatřete vejce. Vlijte do hlubší formy o průměru 20 cm a pečte dvacet dva až dvacet pět minut; koláč se má uprostřed ještě trochu chvět, protože jeho jádro zůstává polotekuté. Vyjměte z trouby, rychle vyklopte a nechte hodinku vychladnout a odpočinout.

1. Připravte formu
Zahřejte troubu na 160 °C. Dno i obě delší strany formy na pečení chleba (na jedenapůlkilový bochník) vymastěte máslem a vyložte pečicím papírem, aby chléb hladce vyklouzl.

2. Vypracujte těsto
V míse smíchejte máslo, med a prošlehané vejce a přimíchejte nastrouhanou dýni nebo tykev. Pak přidejte světlý třtinový cukr, mouku smíchanou s kypřicím práškem a zázvor.

3. Upečte a vychlaďte
Připravenou směs nalijte do formy a posypte surovým třtinovým cukrem. Pečte padesát až šedesát minut, aby chlebíček nabyl a zezlátl. Nechte ho ve formě asi pět minut odpočinout, pak ho vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

Podávejte nakrájené na silné krajíce a namazané máslem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme