K genderově nejvyváženějším patří bankovky Austrálie, zjistila analýza. Jak je na tom Česko?

2. června 2023·Články·ČTK

Australské bankovky patří mezi nejvyváženější z hlediska genderového zastoupení, kdy pět z devíti zobrazených osob tvoří ženy. Jak si ve srovnání s tím vedou další země? Tuto otázku si položil server Digital Journal, který Českou republiku zařadil mezi země s vyváženější skladbou bankovek.

Za Austrálií následují skandinávské státy – ve Švédsku jsou ženy na čtyřech bankovkách a v Dánsku na třech. Stejně jako Švédsko je na tom i Skotsko. Česká republika se dvěma ženami na bankovkách je ve skupině dalších států, mezi něž patří Kolumbie, Dominikánská republika, Anglie a Wales, Kanada, Norsko, Mexiko, Nový Zéland, Filipíny, Argentina a Izrael. Analýza bankovek, které jsou ve světě v současnosti v oběhu, ukázala, že ženy jsou zobrazené jen na 80 z nich. Spojené státy, Rusko, Čína, KLDR, JAR a Indie patří k zemím, kde na bankovkách žádné ženy vyobrazené nejsou.

Z ženských osobnosti objevujících se na bankovkách jsou nejoblíbenější kategorií spisovatelky. Kromě české spisovatelky Boženy Němcové je na bankovkách například Astrid Lindgrenová, švédská autorka populární dětské knížky Pipi Dlouhá punčocha, anebo britská spisovatelka Jane Austenová.

Články - další články

Doporučujeme