Kam za přírodou v Praze? Zeleně je v hlavním městě dostatek

19. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Praha není jenom město plné věží, kanceláří či panelových domů. I v české metropoli je dostatek zeleně, kam se mohou lidé z hlavního města projít a odpočinout si.

Ačkoli se to může zdát nepravděpodobné, parky zabírají velkou část hlavního města. Aktivity jako venčení psů, jízda na kole nebo bruslích, nebo jenom polehávání na trávě patří k těm nejoblíbenějším, které lidé v parcích provozují.

V Praze se nachází pět hlavních parků, kde si lidé mohou jak odpočinout, tak zasportovat. Jaké to jsou?

Komplex zahrad vrchu Petřína

Vrch Petřín mezi nejnavštěvovanější turistická místa v hlavním městě. Rozkládá se na území Prahy 1 a 5 mezi Malou Stranou, Smíchovem a Strahovem. Tvoří jej sedm zahrad jako například Nebozízek, kde se nachází socha Karla Hynka Máchy, zahrada Kinských nebo Lobkovická zahrada.

Letenské sady

Rozsáhlý pražský park na levém břehu Vltavy naproti Starému Městu, který je známý především kvůli monumentálnímu pomníku Stalina, který byl odstraněn. Díky své vyvýšené poloze umožňuje výhled na Prahu a její dominanty, jako je Petřín, Vítkov nebo Pražský hrad.

Park na Vítkově

Ze známého pražského vrchu, kde se nachází památník a socha Jana Žižky z Trocnova, je rovněž pěkný výhled na českou metropoli, zejména na Karlín a Žižkov. Místo však nabízí ideální příležitost pro rekreaci a sportování, kterou místní obyvatelé beze zbytku využívají.

Královská obora Stromovka

Stromovka je vyhledávanou lokalitou pro velké sportovní a společenské akce, stejně tak soukromé události jako například svatby. Několik travnatých ploch, stromů a zpevněných cest dělají z parku místo, kam pravidelně rádi zavítají nejen Pražané, ale také turisté. Díky své velké rozloze park navštíví každoročně přes čtyři milióny lidí.

Obora Hvězda

Obora původně sloužila k lovu zvěře, která se dovážela z jiných obor. Během třicetileté války obora utrpěla značné škody, kvůli kterým musely být vysazeny nové duby, buky nebo habry. V současné době slouží obora k procházkám, sportovním aktivitám a relaxaci návštěvníků.

Články - další články

Doporučujeme