Rádi navštěvujete hrady a zříceniny? Pak je pro vás Český ráj jako stvořený

12. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Shutterstock.com

Někdo rád tráví dovolenou u moře, jiní zase cestují po české zemi a objevují místa, která ještě nenavštívila. Hrady, popřípadě trosky a zříceniny, patří k nejoblíbenějším místům, která lákají nejen nejen našince, ale také turisty z cizích zemí. Jedna z nejnavštěvovanějších oblastí je Český ráj, z jehož výčtu jsme vybrali sedm míst, kam by měl člověk určitě podívat.

Prachovské skály

Skalní útvary byly vyhlášeny státní přírodní rezervací už v roce 1933. Jedno z nejvyhledávanějších turistických míst v Českém ráji vzniklo usazením pískovců na dně druhohorního moře. Nachází se zde například i pozůstatky středověkého hradu Pařez a velké množství vyhlídek.

Vstup do skal je sice zpoplatněn 60 korunami pro dospělého člověka a 30 korunami pro děti, studenty, důchodce a invalidy, ale procházky po úzkých cestičkách, schodech mezi skálami, které poskytnou krásný výhled na skalní město, za to opravdu stojí.

Drábské světničky

Pevnost se nachází nedaleko u Mnichova Hradiště a turisty láká díky krásným chodbičkám, skalám, místnůstkami i nádherným výhledem po okolní krajině. Světničky se vypínají na okraji plošiny skalního masivu u vrchu Mužný. Vstup je bezplatný.

Hrad Trosky

Dominanta Českého ráje, která je za dobrého počasí vidět i z velké dálky, je zřícenina gotického hradu ze 14. století. Zajímavostí je, že hrad Trosky nebyl v historii nikdy vojensky. Návštěvníci mohou vystoupat na věž Babu nebo na vyhlídku pod věží Pannu. Obě varianty jsou zárukou krásného výhledu.

Vstupné pro dospělou osobu je 70 korun. Děti, studenti a senioři zaplatí 45,- Kč.

Hrad Kost

Gotický hrad starý takřka 670 let se nachází nedaleko města Sobotka. V současné době je majetkem českého šlechtického rodu Kinský dal Borgo, který se o památku pečlivě stará a neustále ji opravuje a vylepšuje, díky čemuž je hojně navštěvována turisty.

Prohlídka hradu je rozdělena na čtyři okruhy, tudíž záleží na návštěvníkovi, kterou si zvolí. Základní vstupné je stanoveno na 120 korun pro dospělého. Pro studenty a seniory je cena kolem stokoruny. Děti do 6 let mají vstup zdarma.

Hruboskalsko

Krásné skalní město nedaleko Turnova se může pyšnit tím, že nabízí nádherné památky i romantické procházky. Ve městě se nachází zámek Hrubá Skála, po kterém je celé území pojmenováno. Pokud by jste se chtěli podívat na nádvoří zámku, bude vás to stát 20 korun. Prohlídka zámku vyjde na 50,- Kč.

Malá Skála

Obec Malá Skála si oblíbili i vodáci, kteří v létě odtud vyplouvají na Jizeru. Turisty oblíbená oblast nabízí několik zajímavých míst, které mohou lidé navštívit. Jelikož se obec nachází nedaleko Turnova, tak je velice dobře dostupná. Největším lákadlem pro návštěvníky je zřícenina skalního hradu Vranov – Pantheon z 15. století, která se tyčí nad Malou Skálou.

Prohlídka hradu stojí 50 korun pro dospělého. Slevy pro studenty a seniory jsou okolo 50 %.

Bozkovské dolomitové jeskyně

Nejrozsáhlejší jeskynní systém v severovýchodních Čechách, který je jako jediný tvořen vápnitým dolomitem, se stal národní přírodní památkou od roku 1999. Ačkoli se jeskyně nachází mimo hranice Českého ráje, oblast i tak spadá pod Chráněnou krajinou oblast Českého ráje. Labyrint chodeb zdobí krápníky a charakteristické křemenné lavice, římsy a lišty, které vystupují ze stěn i stropů ze všech stran.

Vstupné stojí rovných 100 korun. Senioři zaplatí o dvacet korun méně. Zlevněná vstupenka poté stojí 60,- Kč.

Články - další články

Doporučujeme