Kde si na bydlení půjčíte nejvýhodněji?

28. května 2018·Články·Karolína Stránská

Pokud jste se rozhodli pro koupi nového bydlení a potřebujete půjčit peníze, tak nejvýhodněji obvykle vychází hypoteční úvěr od banky. Další možnost je i úvěr ze stavebního spoření, ten je ale zpravidla vhodnější pro nižší částky, například na drobnou rekonstrukci, nebo modernizaci stávajícího bydlení. Své možnosti rychle zjistíte pomocí online srovnávačů, kam jednoduše zadáte základní parametry.

Hypotéka se v současné době vyplatí i proto, že se úrokové sazby pohybují kolem dvou a půl procent. I když nyní začínají růst, stále se jedná o nejlevnější úvěr na českém trhu. Ještě váháte? Na mnohých místech se dnes měsíční nájem velmi blíží výši měsíční splátky hypotéky, někdy je dokonce splátka výhodnější.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

 

Ještě, než definitivně podepíšete hypoteční úvěr, odpovězte si na následujících pět otázek:

  1. Jak se změní váš rozpočet s hypotékou?Pamatujte si, že by splátka úvěru plus další náklady na bydlení neměly v žádném případě přesáhnout 40 procent měsíčního příjmu rodiny. Proto si to dobře předem spočítejte, abyste věděli, na jak velkou hypotéku bez problémů dosáhnete.

 

  1. Co budete dělat, když přijdete o práci?Pokud nemáte našetřenou dostatečnou rezervu a takové příjmy, ze kterých rezervu udržujete na takové výši, aby pokryla šesti až dvanáctinásobek příjmu, zvažte možnost pojištění proti ztrátě zaměstnání.

 

  1. Jak to bude vypadat v případě pracovní neschopnosti, když se příjem sníží o 40 %?Našetřit si tak vysokou sumu a zároveň splácet hypotéku zvládne málokdo. Proto je pro tyto případy dobré vhodně nastavené životní pojištění.

 

  1. Co kdyby došlo k trvalé invaliditě a místo příjmu dostanete jen invalidní důchod, nebo nejhůře ke smrti plátce úvěru?I když jste momentálně mladí a zdraví, je dobré pamatovat i na takový případ. I toto riziko lze zvládnout dobře nastavenou pojistkou.

 

  1. Zvládnete splácet, chcete-li založit rodinu?Radosti z nového přírůstku do rodiny s sebou nesou logicky i nižší příjem a vyšší výdaje. Při výběru hypotéky pamatujte i na tuto situaci a vytvořte si dostatečnou finanční rezervu. Dnes již většina bank umožní na určitou dobu snížit splátky za cenu prodloužení splatnosti úvěru, ale je lepší se připravit předem.

Hypotéky zdražují. Pokud přemýšlíte o vlastním bydlení, neváhejte!

 

Jestliže máte zodpovězeno, v ruce pracovní smlouvu na dobu neurčitou, dostatečný příjem i dost našetřeno a nevadí vám ručit nemovitostí, měla by být cesta k hypotéce snadná.

 

Články - další články

Doporučujeme