Kdy a jak říct dětem smutnou pravdu o Ježíškovi? RADY dětské psycholožky

14. prosince 2016·Články·Redakce

Tak existuje ten Ježíšek, nebo ne? Otázka, která se zračí v některých dětských očích každý rok kolem Vánoc.

Tak existuje ten Ježíšek, nebo ne? Otázka, která se zračí v některých dětských očích každý rok kolem Vánoc. A nastává dilema rodičů: Prozradit nudnou pravdu nebo jim prodloužit dětství?

“Určitě je dobré vydržet si s dětmi hrát na Ježíška co nejdéle,” řekla Frekvenci 1 dětská psycholožka Anita Michajluková. “Je to hra s tajemstvím a to všechny děti milují. I když je to trochu ošemetné v tom, že rodiče dětem vlastně vědomě lžou,” přiznává. “Na druhou stranu je ale dobré v dětech pěstovat fantazii a především ty předškolního věku ji mají velmi bujnou.”

Sama si ze své praxe nepamatuje žádné rodiče, které by svým dětem od začátku tvrdili, že Ježíšek neexistuje. “A nedá se ani říct, od jakého věku je dobré jim říct, jak se vlastně věci mají. Podle mne je dobré je v tom nechat co nejdéle, však ony na to samy časem přijdou. A čím později to bude, tím lépe,” dodává psycholožka. Ovšem s postupem času pochopitelně riziko prozrazení roste.

Zafungují kamarádi

“Lidé jsou různí a často narazíte na nějakou odlišnost. Buď dětem pravdu o Ježíškovi prozradí samy rodiče, nebo se to dozví od kamarádů. Tomu se zkrátka nevyhnete. Pak je třeba jim v klidu vysvětlit, jak se věci mají. A že si lidé, kteří se mají rádi, dávají dárky navzájem. A pro děti pak začne v podstatě nová hra, na kterou rády přistoupí  – vymýšlení dárků a obdarovávání,” uzavírá Michajluková.

Články - další články

Doporučujeme