19. září nalezli v Alpách muže z ledu. Ötziho příběh není dosud zcela odtajněn

19. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ötzi. (Foto: Profimedia)

19. září 1991 byla objevena nejslavnější mumie historie lidstva. Ötzi, muž z doby měděné, otevřel unikátní vhled do prehistorických časů. Dodnes nabízí vědcům i laikům neuvěřitelné množství informací. Mumii našli dva turisté při horské túře v Alpách.

Příběh muže z ledu začal jako dobrá detektivka. Helmut a Erika Simonovi, dva němečtí turisté, se vraceli z alpské túry. V závěru se rozhodli, že si cestu na východním hřebeni v údolí Ötz zkrátí. Pohybovali se ve výšce 3 210 metrů a z náročné cesty po ledu a kamení je bolely nohy. Když sešli ze značené trasy, všimli si, jak z ledu trčí předmět, podle jejich slov připomínající panenku. Po chvíli jim došlo, že objevili mrtvolu člověka, nejspíš nedávnou oběť laviny.

Ötzi objeven díky mimořádného meteorologického úkazu

V létě roku 1991 se udál mimořádný meteorologický úkaz. Nad Alpami se držel vzedmutý písek ze Sahary po nedávné písečné bouři. Jeho rozžhavené částečky pak v podobě deště a sněhu padaly na alpské kopce a zapříčinily tání terénu. Intenzivnější, než ve všech předchozích letech. To je jedna z teorií, která vysvětluje, proč se ten rok z ledu vynořilo šest dalších mrtvol.

Druhý den se místní obyvatelé a četníci pokusili přimrzlé tělo vyprostit za použití sbíječky a cepínu. Ale práce museli kvůli špatnému počasí přerušit. V příštích dnech se k vyprošťování přidaly další skupiny záchranářů a s použitím hrubé síly nakonec vytáhli tělo z ledu. Ze zmrzlé půdy nakonec vysekali i části látek, připomínající oděv a dávné nástroje, které ani vzdáleně nesouvisejí s horolezectvím. Že se jedná o vzácný archeologický nález v tu chvíli nenapadlo nikoho.

Muž z ledu dostal jméno a místní ho pojmenovali Ötzi, podle místa nálezu. Mumie pak putovala na institut soudního lékařství v Innsbrucku. Zde pak došlo k senzačnímu zjištění.

Postava muže s překříženou levou rukou nebyla v ledu uvězněná podle odhadů stovky let. Archeologové oznámili veřejnosti, že se dívají na 5 300 let starou postavu člověka. To znamená, že Ötzi v Alpách žil ještě dřív než byly postaveny první egyptské pyramidy.

Z prvních výzkumů jsme se pak dozvěděli, že byl Ötzi v době smrti přibližně 165 cm vysoký, vážil kolem 50 kilogramů, měl hnědé oči a bylo mu asi 45 let. Analýza jeho zubní skloviny naznačila, že svůj život strávil na cestě z italského Bolzana severně do tyrolských Alp v Rakousku.

Rozbor jeho žaludku prozradil, že se jeho poslední strava skládala převážně z tuku divoce žijících kozorožců. Masa z jelena, pradávné pšenice jednozrnky i jedovaté kapradiny. Ta pravděpodobně sloužila k balení potravin. Stejně jako se dnes používá v Asii list banánovníků.

V té době ale Ötzi neznal koření, takže chuť jeho stravy musela být těžce poživatelná a pravděpodobně i příšerně chutnala. Podle rozboru buněk pylu při analýze jídla vědci usuzují, že zemřel Ötzi na jaře. Muž z ledovce se stal nejintenzivněji zkoumanou osobou na světě. Nad jeho postavou se skláněly kapacity z řad odborníků na evoluci či anatomii a také oboru soudního lékařství.

Ti nakonec zjistili příčinu Ötziho smrti. Díky rentgenu bylo zjištěno, že muž z ledu zemřel násilnou smrtí. Rekonstrukce potvrdila, že byl zasažen zezadu šípem, který mu protrhl aortu, a pak ještě utržil několik ran kamenem do hlavy.

Ötziho kůži zdobilo celkem šedesát jedna tetování. Černé čáry a primitivní ornamenty byly vytvořené pigmentem popela. Spekuluje se, že mohly sloužit při léčbě úlevy od bolesti stejně jako akupunktura. Muž z ledu je tak nejstarší potetovaná lidské mumie.

Přesto, že jsme v roce 1991 našli tělo člověka starého více než pět tisíc let, stále neznáme jeho příběh.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme