15. září byla zavražděna kněžna Ludmila. Dnes je patronkou učitelů či vinařů

15. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

15. září v roce 921 byla na příkaz své snachy Drahomíry zavražděna kněžna Ludmila. Podle legendy ji vrazi uškrtili jejím vlastním závojem. Přesně se neví, odkud Ludmila pocházela, ale některé legendy říkají, že se narodila v oblasti Srbska nebo v okolí dnešního města Mělníka okolo roku 860.

Když měla Ludmila 14 let, provdala se za Bořivoje, který patřil za historicky prvního doloženého Přemyslovce. Vzali se buď v roce 874 nebo 875. Jisté je, že se dočkali četného potomstva. Rok po svatbě se jim narodil nejstarší syn Spytihněv a následně další děti. Všechny se ale dospělosti nedožily.

Pro naši zemi byli Ludmila a Bořivoj velmi významní. A to i díky tomu, že přijali křesťanství. Situace na dnešním území Čech byla značně komplikovaná. Navíc Přemyslovci ovládali jen některé části a museli spolupracovat s dalšími knížecími kmeny. Velkou oporu našli u knížete Rastislava na Velké Moravě. Bořivoj se chtěl vymanit z vlivu některých sousedů a jít jiným směrem, který by byl bezpečnější, svobodnější a samozřejmě naplněný větší stabilitou. To se mu také podařilo, když byl pokřtěn. Ludmila jako vzorná žena ho brzy následovala.

Pro oba byly myšlenky a hodnoty křesťanství velmi blízké. Čechy se v 10. století pak rozvíjely i v dalších směrech. Bořivoj a Ludmila se zasloužili o to, že se postavily první kostely v Čechách. Jejich víra nebyla pouhá teorie. Ludmila v ní vychovávala do konce života i svá vnoučata. Když zemřel Bořivoj, vznikl konflikt mezi Ludmilou a Drahomírou. Prý to bylo možná proto, že neměly stejný názor na směřování naší země.

Nakonec spor skončil vraždou Ludmily. 15. září 921 byla zavražděna na Tetíně. Zde nechala vybudovat Drahomíra chrám sv. Michala, aby zázraky, které se po její smrti udály, nebyly přičítány Ludmile, ale světci, kterému byl chrám zasvěcen. V roce 925 nechal kníže Václav převézt její ostatky z Tetína do Prahy do kostela sv. Jiří.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme