2. ledna 1965 odvysílala televize první Večerníček. Dodnes je o něj velký zájem i v zahraničí

2. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Večerníček. (Foto: se souhlasem Česká televize)

Kdo by neznal Večerníčka? Malého kluka s papírovou čepicí, který každý večer nosí dětem pohádku na dobrou noc. Na tomto pořadu vyrostlo už několik generací. Vůbec první díl se v televizním vysílání objevil 2. ledna 1965. Premiérovou pohádkou byl snímek Kluk a kometa. Ve spolupráci s Černým divadlem a Štěpánkou Haničincovou ho režíroval Ludvík Ráža. Dnes od prvního uvedení Večerníčku na obrazovky uplynulo 58 let, pojďme se na jeho historii podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Prvopočátky Večerníčku sahají ale ještě hlouběji do minulosti. Už v roce 1963 se na televizorech objevil pořad Stříbrné zrcátko. Což byly podvečerní pohádky s nepravidelnou stopáží. Z toho konceptu pak dramaturg, výtvarník a básník Milan Nápravník vytvořil nový formát pořadu s kultovním názvem, který je znám dodnes – Večerníček.

K tomuto pořadu se nesmazatelně připsali i osobnosti jako Irena Povýšilová, Kateřina Krejčí, Marie Kšajtová nebo Jan Kutálek. Ti se v jeho počátcích starali o dramaturgii pořadu. Večerníček by ale nebyl Večerníčkem bez své tradiční znělky. Překvapením asi nebude, že jde o nejstarší českou televizní znělku vůbec. Příliš mnoho konkurence nemá v tomto ohledu ani v Evropě. Během července a srpna roku 1965 ji vytvořil Radek Pilař společně s režisérem Václavem Bedřichem, o animaci se pak postaral Antonín Bureš.

Bedřich je rovněž nejproduktivnějším autorem Večerníčku. Má na kontě takové poklady jako Boba a Bobka, pohádku O zvířátkách pana Krbce, Maxipsa Fíka, Říkání o víle Amálce, O Makové panence a motýlu Emanuelovi, Štaflíka a Špagetku. Tradiční melodii složil Ladislav Simon a hlas postavě Večerníčka propůjčil pětiletý Michal Citavý. Jako honorář byl tehdy 60 korun.

V polovině 60. let byl Večerníček pro většinu dětí luxusem. Televizor měli jen bohatí. V březnu 1965 pořad sledovali už 2 miliony diváků. V prosinci 1969 pak Večerníček překonal milník 3 milionů sledujících. Přes 4 milionovou hranici se přehoupl v roce 1978. Do roku 1967 jste pořad naladili pouze v neděli. Později se jeho vysílání rozšířilo a na obrazovkách byl ke zhlédnutí třikrát týdně. V roce 1970 už čtyřikrát a denně se na něj mohli děti dívat od roku 1973. Ve stejnou dobu se dočkal i barevného vysílání.

Za dobu 40 let Večerníčku bylo vytvořeno asi 300 seriálů. Nejvíce používaná pro tvorbu je kreslená animace, plošková a loutková. Je o něj velký zájem i v zahraničí. Dostal se do všech evropských zemí, Austrálie, Spojených arabských emirátů, Indonésie, Turecka, Japonska, Keni, Zimbabwe nebo na Island.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme