19. prosince vyšlo první číslo Mateřídoušky. Časopis vychází 77 let

19. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Mateřídouška

19. prosince 1945 se na pultech trafik objevil časopis, na kterém vyrostla řada generací. V tento den vyšlo první číslo dětského měsíčníku Mateřídouška. Ta se tiskne dodnes a jde o nejstarší časopis pro děti v Česku. Pojďme se na jeho historii podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Časopis založil František Hrubín a ilustrací se chopil malíř Josef Lada. Ačkoliv se podoba Mateřídoušky za více než 70 let existence značně změnila. Ladovo logo si do současnosti zachovalo původní podobu. Na obálkách se pak podílela celá řada slavných umělců. Z počátku ilustroval každé nové číslo někdo jiný, například Ondřej Sekora, Jiří Trnka, Miloš Nesvadba nebo Kamil Lhoták. Tento koncept redakce opustila po sedmém ročníku z důvodu přílišné náročnosti.

Název vychází z básně Kytice od Karla Jaromíra Erbena. V ní se píše o mateřídoušce, do které se převtělila maminka sirotků. Chtěla, aby necítili samotu a v květině nalezli naději. Mateřídoušku připomíná i Jaroslav Seifert ve sbírce Maminka. Prostřednictvím ní vzpomíná na dětství a maminku. Zdůrazňuje důležitost rodičů, domova a samotného dětství.

Časopis byl a je určen zhruba pro šesti až devítileté děti. V 80. letech dosahoval nákladu 320 výtisku měsíčně. Na vytváření obsahu se podílel i Jaroslav Seifert nebo František Halas. Děti v něm obdivovaly kreslené příběhy Ferdy Mravence, kocoura Vavřince a dalších pohádkových postav. Součástí časopisu byly vedle obrázků české povídky, bajky, fejetony, pověsti nebo naučné texty. Děti v Mateřídoušce mohly i luštit křížovky a další rébusy.

Ani tomuto časopisu se však nevyhnuly represe v době komunistického režimu. V roce 1969 básník Jiří Pištora otiskl provokativní říkanku Lapkové, kterou se zabývaly orgány Komunistické strany. Okamžitě musel skončit tehdejší šéfredaktor časopisu Zdeněk Adla a Pištorovi byly zrušeny smlouvy na dvě dětské knihy. Časopis ale vycházel dál. V listopadu 2015 oslavil 70. jubileum. Na jeho počest vyšlo i speciální číslo, které připomínalo, co všechno zažil.

Novým generacím se tak stále dostává zajímavé čtení. Pomocí něj se formuje budoucí osobnost člověka. V době rostoucích technologií jde o faktor, který by se měl častěji připomínat.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme