22. května se narodil aktivista Harvey Milk. Přezdívá se mu Martin Luther King homosexuálů

22. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Nejslavnějším aktivistou za práva homosexuálu byl bezesporu Harvey Milk. Právě on byl první otevřený homosexuální politik v USA zvolený do veřejné funkce v Kalifornii, konkrétně so zastupitelstva San Francisca. Muž, kterému se přezdívá Martin Luther King homosexuálů, se narodil 22. května 1930. Pojďme se na jeho život podívat blíže s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Milk pocházel z židovské rodiny a života si užíval ve střední třídě po boku dvou bratrů. Na vysoké škole byl oblíbený, hrál fotbal a zpíval v opeře. Stejně jako jeho bratr Robert pracoval v rodinném obchodním domě Milks. Po úspěšném absolvování New York State College pro učitele se Milk v roce 1951 přidal k americkému námořnictvu. V kalifornském San Diegu pak sloužil jako instruktor potápění.

V roce 1955 opustil armádu a zamířil zpět do New Yorku. Zde vystřídal hned několik pracovních pozic. Působil jako učitel, pracoval jako asistent na Bordway, nebo zastával roli makléře na Wall Street. V tu dobu se ao ktivismus a práva gayů úplně nezajímal a necítil potřebu otevřeně přiznávat svou orientaci.

Vše se ale změnilo v jeho dvaačtyřiceti letech. Tehdy totiž zatoužil po změně a přestěhoval se se svým přítelem do San Francisca v Kalifornii. Zde si ve čtvrti Castro otevřel obchod s fotoaparáty. Zmíněná část města se zrovna stávala centrem LGBT komunity. S podporou místních se tak Milk rozhodl pustit do místní politiky. Velmi rychle se stal lídrem protestního hnutí za práva homosexuálů. A v roce 1973 poprvé oznámil kandidaturu do sanfranciského městského zastupitelstva.

Houževnatý aktivista tehdy ve volbách neuspěl. To ho neodradilo a pokoušel se kandidovat znova. Postupně získával zkušenosti, politický vliv, kontakty. Konečně roku 1977 byl zvolen členem městské rady v San Franciscu.

Milk vstoupil do americké politiky ve chvíli, kdy mnoho psychiatrů označovalo homosexualitu za duševní chorobu a právě to chtěl změnit. Získal si podporu starosty San Francisca. Toho přesvědčil o zrušení zákona proti sodomii. Do vysoce postavených pozic ve městě se díky tomuto partnerství dostalo i několik homosexuálů a lesbiček. Milkovi se podařilo prosadit zákon, který je chránil před vyhazovem z práce. Stavil se ale i za práva afroameričanů, hispánců, důchodců nebo pracovně znevýhodněných občanů a dovedl spojovat lidi napříč politickým spektrem.

Ne každý byl však s jeho názory a působením smířen. Jedním z nich byl člen sanfranciského zastupitelstva Dan White, veterán z Vietnamu a bývalý policista. Tento muž nesouhlasil se vzrůstající tolerancí gayů. Nejprve se tedy rozhodl rezignovat na svůj post. Jeho stoupenci ze strany policie ale na Whita tlačili, aby se nevzdával. Pár dní na to požádal starostu o znovuzvolení. Ten nejprve s žádostí soouhlasil, po naléhání Milka a dalších na jeho návrat nepřistoupil a možná tento krok se mu stal osudný.

Dan White se 27. listopadu 1978 rozhodl vstoupit na půdu radnice se zbraní v ruce. Zastřelil starostu i Milka. Následně byl odsouzen na sedm let vězení, ale po pěti letech byl propuštěn. Necelé dva roky poté spáchal sebevraždu otravou oxidem uhelnatým.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme