18. května začalo v Československu pravidelné rozhlasové vysílání

18. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

18. května 1923 začalo pravidelné rozhlasové vysílání v Československu. S nápadem přišla jedna soukromá společnost a naše země se díky tomu mohla pyšnit unikátem. Po britské BBC jsme byli dalším státem, který zahájil provoz rádia. Český rozhlas tak letos slaví 100. výročí. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Nejprve se vysílalo ze stanu u letiště v Kbelích. Ve 30. letech se Československý rozhlas přesunul na Vinohradskou třídu. Pak následovalo nelehké období Protektorátu Čechy a Morava.

Němci kontrolovali veškerou českou kulturu, do které patřila i práce Rozhlasu. 5. května 1945 v 6:00 se ale věci začaly měnit díky zaměstnancům Rozhlasu. Posluchači po dlouhé době slyšeli z přijímačů zakázané české písně. Tato situace pomohla vyprovokovat i Pražské povstání. Němci poslali proti Rozhlasu vojenské jednotky, ale to už na pomoc přicházeli policisté a dobrovolníci. První skupina policistů dorazila k budově kolem poledne, vběhli dovnitř a kdo mohl, začal vyvěšovat spojenecké vlajky. Krátce po půl jedné se z rozhlasu ozvalo: „Voláme českou policii, četnictvo a vládní vojsko na pomoc Českému rozhlasu.“ Tou dobou se už v Rozhlasu těžce bojovalo. Boje skončily po více než čtyřech dnech, kdy do Prahy přijela Rudá armáda a ještě týnž večer bylo obnoveno vysílání.

Po roce 1948 sloužilo oblíbené médium k propagandě Komunistické strany Československa. V létě 1968 byla opět budova Rozhlasu svědkem dalších bojů. Pražané se ho snažili bránit před okupačními vojsky Varšavské smlouvy a znovu se provizorně vysílalo z různých míst po celé Praze.

Další dekády se nesly v duchu normalizace. V 90. letech se Rozhlas osvobodil od nadvlády komunistického režimu, když se přidal k protestům sametové revoluce. Následovalo mnoho programových změn a objevil se i nový fenomén. Začaly vznikat komerční rádiové stanice.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme