19. května popravili Annu Boleynovou. Jindřich VIII. se bál prokletí

19. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Při své popravě 19. května 1536 anglická královna Anna Boleynová prožívala obrovský strach ze smrti a také bolesti. V 16. století byli lidé v Anglii popravováni sekerami, které byly někdy tupé, a tak vykonavatel smrti musel ke stětí hlavy vynaložit několik pokusů. Druhá manželka Jindřicha VIII. si proto přála, aby použili ostrý meč. Pojďme se na její osud podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Anna byla krásnou ženou, když ji Jindřich VIII. poznal a také to moc dobře uměla s muži. Nechyběla jí inteligence, smysl pro humor a dobrý módní vkus. Anglickou královnou se stala v roce 1533. Nebyla to ale příliš šťastná korunovace. Angličané měli stále v lásce žijící královnu Kateřinu, první manželku Jindřicha VIII.

Nedlouho poté, co obsadila místo královny, porodila dceru Alžbětu I., Anna pak byla ještě několikrát těhotná, ale Jindřich VIII. se od ní mužského potomka nedočkal. Navíc královnina krása pomalinku vadla, král se tak začal nudit a čím dál častěji vyhledával milenky.

V roce 1536 to byla dokonce Annina dvorní dáma Jana Seymourová, se kterou se zapletl. Jenže se do ní zamiloval a nakonec se s ní i zasnoubil. Proto se potřeboval Anny zbavit. Vymyslel si zástupné důvody a Anna byla vyšetřována ze závažných zločinů velezrady, nevěry, nakonec odsouzena a popravena. Jindřich VIII. věřil, že v okamžiku, kdy Anně splní její poslední přání, tak ho neprokleje. Když se o její smrti později zmiňoval, často litoval, že ji nedal upálit jako čarodějnici.

Historici vnímají Anninu smrt za nešťastnou a obvinění za vykonstruované. Velkou křivdu, která byla spáchána na její osobě, napravila až Annina dcera královna Alžběta I. Ta se zasloužila o to, aby byla uctívaná jako mučednice.

Jindřich VIII. se kvůli Anně rozvedl se svou první ženou Kateřinou Aragonskou. Aby mohlo dojít k rozvodu byla vyhlášena anglikánská církev. Tím došlo k odluce od Říma, a to pomohlo anglické reformaci. Anglie přestala uznávat autoritu papeže a s ním i římskokatolickou církev. Paradoxem je, že právě Anna Boleynová Jindřicha VII. seznámila s protestanským učením, které si dokázalo poradit s královským rozvodem. Anna se díky tomu stala nejvlivnější a nejvýznamnější anglickou královnou.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme