24. května slaví Bob Dylan 82. narozeniny. Texty dokázal vyburcovat lidi k zodpovědnosti

24. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Bob Dylan. (Foto: Profimedia)

Získal Nobelovu cenu za literaturu, Pulitzerovu cenu a je i držitelem Oscarů a Grammy za skladby a texty. Král protestsongů, jehož život ve velkém ovlivnily drogy a alkohol. Víte, o kom je řeč? Samozřejmě o zpěváku Bobu Dylanovi, který se narodil 24. května 1941 a dnes slaví 82. narozeniny. Pojďme se na jeho život podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Bob Dylan se narodil do židovské rodiny jako Robert Allen Zimmerman. Jeho otec byl židovským obchodníkem s elektrospotřebiči, což mladého hocha moc nezaujalo. Od dětství ho fascinovala hudba. Při oslavě čtvrtých narozenin si vyžádal pozornost rodiny a babičce zazpíval skladbu Some Sunday Morning. Postupem času si jeho otec začal všímat, jak se jeho syn namísto škole věnuje rokenrolu. Následovala série hádek, na jehož konci poslal otec Boba do polepšovny. Poté, co ji opustil, se rozhodl od rodiny odejít a zamířil do Minneapolisu. Zde dospěl ke klíčovému rozhodnutí a přejmenoval se na Bob Dylan. Tímto krokem se tak symbolicky chtěl vzdát svého židovského původu.

Dylan měl mnoho vzorů jako například Elvise Presleyho, Jerryho Lee Lewise nebo Little Richarda. Největším životním vzorem, byl ale legendární folkový písničkář Woody Guthrie. Právě díky němu našel zálibu ve folku a rozhodl se přesunout do New Yorku. Zde se dokázal prosadit mezi velkými folkovými zpěváky. Netrvalo to dlouho a jeho chraplavý hlas si získal mnoho příznivců. Nadějný muzikant se stále zdokonaloval posloucháním různých stylů od blues až po country. Jeho tvorbu pak pomáhala vyšperkovat četba knih a poezie.

První profesionální smlouvu podepsal ve dvaceti letech se společností CBS. Prvotní skladby obsahovaly skutečné příběhy obyčejných lidí a byly v počátcích inspirované válkami, literaturou a sociální problematikou. Písně, mezi které patří The Times They Are a-ChanginBlowin‘ in the Wind, považovala protiválečná uskupení téměř za své hymny.

Dylan ale udělal ve své pěvecké kariéře nejednou dramatický řez. Folkový zpěvák se později vzdal protestsongů a začal se orientovat spíše na surrealistickou hudbu. Mnoho fanoušků tímto krokem ztratil, ale mnoho i získal. V červenci 1965 změnil svůj styl ještě razantněji. Na festival v Newportu přišel s rockovou kapelou. Tou dobou se už umělec pohyboval na vlně LSD, amfetaminu a kokainu, což se projevovalo i v jeho chování a zvýšené agresivitě. Dylan se i přesto postavil na nohy. Od náročného života rockové hvězdy si dal pauzu a na pouť koncertování se vrátil v roce 1974. Následně ještě několikrát změnil svůj směr. Začal skládat texty o lásce a později hluboké náboženské písně.

Bob Dylan procházel ve své kariéře kontinuálním vývojem, který mnoho lidí nechápalo. Není ale pochyb o tom, že jeho tvorba zasáhla mnoho skupin. Během kariéry složil 500 skladeb a prodal více než 74 milionů alb. Jde o skladatele a zpěváka, který svými texty dokázal vyburcovat lidi k zodpovědnosti, a i díky tomu nejspíš dosáhl na řadu významných ocenění.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme