23. května vyjeli Bonnie a Clyde loupit naposledy. Na pohřeb milenců dorazilo dvacet tisíc lidí

23. května 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Bonnie a Clyde. (Foto: Profimedia)

Kdo by neznal Bonnie a Clyde? Pro řadu lidí to jsou romantičtí vyděděnci a rebelové, kteří symbolizují bezmeznou oddanost. Tato dvojice zločinců, která ve 30. letech byla postrachem amerických bank, oplývá často nadsazenými legendami hlavně kvůli její krvavé smrti. K té došlo 23. května 1934 na opuštěné silnici v Louisianě. Zde oba milence rozstřílela policejní jednotka. Pojďme se na tuto slavnou dvojici podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Bonnie Parker se narodila 1. října 1910 v Texasu. Po smrti svého otce se s matkou a dalšími dvěma sourozenci přestěhovala na předměstí Dallasu, kde docházela do školy. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohla dát na dráhu zločince. Naopak byla pilnou a nadanou studentkou. V šestnácti letech se pak provdala za Roye Thortona. Jejich manželství ale nebylo šťastné a skončilo stejně rychle, jako začalo. Přesto se Bonnie a Roy nenechali nikdy úředně rozvést. Clyde Barrow pocházel z chudé farmářské rodiny z Dallasu. Na rozdíl od Bonnie se dostal do křížku se zákonem velmi brzy, jelikož se jeho rodina nejednou ocitla ve finanční tísni. Vykrádal auta, obchody, čerpací stanice, sejfy.

Láska na první pohled

Slavná dvojice se seznámila až na začátku roku 1930 v místní restauraci, kde Bonnie pracovala jako servírka. Byla to láska na první pohled. Po pár měsících románek přerušilo zatčení Clyda. Byl odsouzen k trestu odnětí svobody po dobu 14 let. Clyde byl ve věznici zneužíván svým spoluvězněm, kterého později ubil k smrti. Nejspíš právě zde došlo v jeho životě ke zlomu. Do vězení vstupoval jako zlodějíček a vyšel z něj už jako vrah. I přesto Clyda podmínečně propustili po dvou letech, i když si měl za mřížemi posedět mnohem déle.

Clyde se roku 1932 opět setkal s Bonnie. Společně založili gang, jehož členové se rychle měnili. Bonnie a Clyde si sice nesou představu obávaných bankovních lupičů, ale fakt je ten, že vykrádali vždy spíše menší pobočky, čerpací stanice, obchody, drogerii a příliš úspěšní přitom nebyli. Jejich lup nikdy nepřesáhl 1 500 dolarů. Jediný jejich trik byl v tom, že vykrádali místa poblíž hranic. Když totiž prchali v ukradených autech před policií, přejeli jen do druhého státu, kam na ně už nesměla. Nejednou si ale cestu do bezpečí prostříleli, takže kromě krádeží měl gang na kontě i několik vražd.

Smyčka se postupně kolem nich utahovala

Netrvalo to dlouho a Bonnie a Clyde a ostatní členové gangu byli v hledáčku strážců zákona. Policie podnikla řadu pokusů o jejich dopadení. Postupně se jim podařilo zabít nebo zatknout několik členů gangu, ale milenecká dvojice jim vždy jako zázrakem unikla a nakonec zůstala sama. Byla ale známa po celých Spojených státech a nemohla se už nikde ukazovat. V noci přespávali Bonnie a Clyde v autě a během dne neustále cestovali. Smyčka se začala pomalu stahovat.

Díky výslechům zatčených členů gangu dokázala policie předpovědět, kde se budou pohybovat a rozhodli se pro razantní zákrok. 23. května 1934 přichystala nástrahu na silnici poblíž města Gibsland. Odstavila tam nákladní vůz s domněním, že se ho zločinci rozhodnou prozkoumat a skutečně. Když Bonnie a Clyde projížděli v ukradeném Fordu, rozhodli se u odstaveného vozu přibrzdit. V tu chvíli z křoví vyskočili ukrytí policisté a bez varování spustili mohutnou palbu. Milence zasypali nejméně 130 kůlkami. Bonnie a Clyde si přáli být pohřbeni spolu, což nedovolila rodina Parkerových. Milenci už ve své době byli legendou a na pohřeb zamilovaných gangsterů se přišlo podívat dvacet tisíc lidí.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme