26. ledna byla naměřena nejnižší teplota na severní polokouli. V Ojmjakonu bylo – 71,2 °C

26. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock/Profimedia)

26. ledna 1924 byla ve vesnici Ojmjakon naměřena historicky nejnižší teplota na severní polokouli, a to neuvěřitelných – 71,2 °C. Událost dodnes připomíná pamětní deska v obci, která je označována jako sibiřský pól chladu. Zajímavostí je, že název vesnice znamená nezamrzající voda, protože se nedaleko nachází termální prameny. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Vesnice Ojmjakon byla vybudována za dob Stalinovy hrůzovlády, aby spojovala v okolí síť gulagů. Tedy táborů nucených prací nejen pro politické vězně. Na stavbě hlavní silnice, která vede k vesnici, pracovali právě vězni. Podmínky tu byly tak kruté, že při stavbě každého metru silnice údajně zemřel jeden člověk. Proto se jí přezdívá cesta kostí. Údajně pokud někdo z vězňů zemřel, tak jeho tělo pohřbili pod cestu. Jde tak o 1 200 km dlouhý masový hrob, po kterém jezdí auta do nejchladnějšího obydleného místa na zemi.

Ojmjakon se nachází na dálném východě v ruské republice Sacha. Leží více než 9 000 km od hlavního města Moskvy a 460 km od Ochotského moře. Vesnice je známá především jako nejchladnější obydlené místo na světě. Má přes 500 trvale žijících obyvatel a protéká tudy řeka Indigirka. Průměrná lednová teplota je – 50 °C. Mrznout tady začíná už v září a zima končí až v polovině května. Obec je nejchladnějším obydleným bodem na severní polokouli. Zima se v oblasti drží díky horám, kterými je údolí obklopeno. Svou roli sehrává také fakt, že je vesnice příliš vzdálená od oceánu, který by reguloval extrémní podmínky díky teplým proudům.

Mrazy už nejsou, co bývaly

Tuhých mrazů v posledních letech ale ubývá. Tamní obyvatelé pociťují i klimatické zemi. Kruté mrazy už nepřichází tak často. Podle výzkumu se tady každých deset let zvyšuje teplota o jeden stupeň. Lidé se smiřují také s tím, že se počasí stává méně předvídatelné a že se zdejší Novosibiřské ostrovy více a více zaplavují. Také to výrazně ovlivňuje faunu a floru.

Obyvatelé v Ojmjakonu jsou odkázáni sami na sebe. Vzhledem k tomu, že v oblasti nelze pěstovat rostliny, hraje zde prim rybolov, myslivost a chov dobytka. Děti přestávají chodit do školy, když teplota klesne pod – 50 °C.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme