24. ledna se zrodil první Macintosh. Odstartoval revoluci v oblasti počítačové techniky

24. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Dnes si život bez počítačů neumíme představit. Každý z nás se s nimi potkává denně, ať už v práci nebo doma. 24. ledna 1984 Apple Computer představil Macintosh. Steve Jobs vstoupil na pódium, zasunul do něj disketu a z přístroje zaznělo: „Hello I am Macintosh“. Pojďme se podívat na tento významný moment s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Projekt vznikl koncem 70. let 20. století a stojí za ním vývojář Jef Raskin se svým týmem. Právě od něj získal počítač nezaměnitelné pojmenování, odkazuje na jeho oblíbený druh jablek. Název počítače je však pozměněn, aby nedocházelo k problémům s ochrannou známkou.

Počítač začal být součástí domácností

Jednalo se o zařízení, které naprosto změnilo práci na počítači. Jako první desktop získal grafické uživatelské rozhraní. Předtím šlo počítače ovládat pouze prostřednictvím příkazového řádku. Používali jej spíš jen vědečtí pracovníci a nadšenci. Pro běžného uživatele nebo domácnost byly vlastně zbytečné a bez smyslu. To všechno změnil Macintosh. Místo složitě psaných příkazů u něj stačilo kliknout na jednoduchou ikonku. Lidé si prvního Maca mohli pořídit za 2 495 dolarů. Nešlo tak o levnou záležitost.

Důležité je podotknout, že předchozí model od Apple s označením Lisa vyšel na deset tisíc dolarů. Pro uživatele Macintosh byla k dispozici devítipalcová černobílá obrazovka, 3,5 palcová disketová mechanika s kapacitou 400 k, 8 HMz procesor, operační paměť o velikosti 128 kB a také první verze operačního systému Mac OS. Další neuvěřitelnou inovaci představovala počítačová myš.

Macintosh nastolil revoluci v oblasti počítačové techniky. Do 3. května 1984 se prodalo na 70 000 kusů.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme