25. ledna se konaly první zimní olympijské hry. Na jejich vzniku má velkou zásluhu Čech Ořovský

25. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Zimní olympijské hry v Chamonix. (Foto: Profimedia)

První novodobé olympijské hry se uskutečnily roku 1896 v Athénách. Už tehdy chtěli pořadatelé na seznam sportu zařadit bruslení. V teplém Řecku to ale byl logicky problém. Na Olympiádu se krasobruslení dostalo až v Londýně roku 1908. Zimních sportů ale bylo mnohem více a lidé volali po zimní obdobě olympijských her. Poprvé se jich dočkali 25. ledna 1924. Pojďme se na jejich zrod podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Jedním z podporovatelů ZOH byl i český průkopník bruslařského a lyžařského sportu Josef Rössler-Ořovský. Ten v roce 1899 kontaktoval Coubertina a stěžoval si, že Paříž, která pořádala jako druhá olympijské hry, nemá hory. Doporučil tak, aby se zimní hry uskutečnily v Krkonoších. Odpovědi se ale nedočkal.

Po zimní obdobě největší slávě sportu ale toužil i italský hrabě Brunetta d’Usseaux. Ten navrhl, ať jsou zimní sporty roku 1912 součástí letních olympijských her ve Stockholmu. Proti tomu se ale postavil jejich organizátor Victor Blick. Argumentoval tím, že pro Skandinávii jsou typické Severské hry. Ty pořádali Skandinávci už od roku 1901 a Blick se obával, že by přišli o výlučné postavení.

Většina zemí byla ale v touze po zimní olympiádě neoblomná. Nakonec na 25. ledna 1924 oznámili pořadatelé týden zimních sportů ve francouzském Chamonix. Původně ale akce název “Olympiáda” nenesla. A to z důvodu protestů ze strany Skandinávie. To se nelíbilo samotným sportovcům, a tak byl odpor nordických velmocí o rok později zlomen na kongresu v Praze. V roce 1928 se pak zimní sláva ve sv. Mořici pyšnila oficiálním názvem II. zimní olympijské hry.

Klání v Chamonix slavilo úspěch. První Olympiády se zúčastnilo celkem 258 sportovců ze 16 zemí světa. Nejlepších výsledků dosáhl rychlobruslař z Finska Clas Thunberg a hokejový turnaj ovládli Kanaďani. Nedílnou součástí byla i Českoslovenksá výprava, kterou tvořilo 27 sportovců. Svými výkony ale nějak neoslnili.

11 dní trvající týden zimních sportů proběhl na jedničku. Hry skončily 4. února 1924. I tak mělo Československo na zrodu ZOH velkou zásluhu, a to konkrétně Josef Rössler-Ořovský.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme