5. ledna se v Česku začaly psát lyžařské dějiny. Ořovský se k lyžím dostal omylem

5. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Věděli jste, že u kolébky lyžování stála jako první Praha? V noci z 5. na 6. ledna roku 1887 byly poprvé vyzkoušeny lyže. Prvním lyžníkem nebyl nikdo jiný než nadšený průkopník sportu Josef Rössler-Ořovský. Spolu s bratrem sjel svah na Václavském náměstí. K lyžím se ale dostal omylem. Jak? To nám prozrazuje podcast Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Ořovský se narodil 29. června 1869. Pocházel z celkem slušně situované rodiny měšťana a obchodníka s drogistickým zbožím. Ale Josefa spíše zajímal sport, a to i na úkor studia na gymnáziu. Nakonec vystudoval Obchodní akademii. Již v roce 1881 založil s přáteli bruslařský klub.

K lyžím se Ořovský dostal omylem. Napsal si do Norska o ceník bruslí a pod své jméno připsal Bruslařský klub Praha. To si Norové vyložili jako Bruslarův lyžaský klub a ke katalogu bruslí přiložili i nabídku lyží. Josef se pro ně okamžitě nadchnul a dva páry objednal. Na celnici si pak se zásilkou nevěděli rady a lyže zapsaly jako prosté, lakované dřevo.

První kroky na lyžích zkoušel Ořovský v Jindřišské ulici na dvorku. Když se setmělo a utichl ruch v ulicích Josef a jeho mladší bratr Karel se s lyžemi vydali na Václavské náměstí. U rozestavěné budovy Národního muzea si je připnuly a za svitu plynových lamp sjeli až na Můstek. Zdolali tak 750 metrů dlouhý, mírný, souvislý svah. V českých zemích se tak objevily první lyžařské stopy. 18letý Josef svolal posléze schůzi a založil při Bruslařském závodním klubu i Ski klub. Jednalo se o první lyžařský spolek v Evropě mimo Skandinávii.

Z jeho iniciativy byl později 21. listopadu 1903 v Jablonci nad Jizerou založen svaz lyžařů v Království českém. Což byl vůbec první lyžařský svaz na světě. Lyže ale byly v Čechách zřejmě ještě před Rösslerem. Kolem roku 1885 prý na svazích Černého dolu šokoval okolí, pokusy o jízdu na lyžích, učitel Kajetán Baier.

Tradice lyžování v Čechách se začala psát brzy poté, co hrabě Harrach jako první přivezl do Čech větší množství lyží z Norska a Vídně. Lyžování se rychle ujalo a rozšířilo mezi všechny vrstvy obyvatel hor a začaly se pořádat i lyžařské závody. První se uskutečnily v roce 1893 v Kozinci u Jilemnice.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme