4. ledna se otevřela Burdž Chalifa. Umýt okna nejvyšší budově světa trvá 3 až 4 měsíce

4. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Burdž Chalifa. (Foto: Profimedia)

Stavitelé se po staletí honí za rekordem o nejvyšší budovu světa. Megalomanství má silně zakořeněný i Dubaj. Navzdory teplému počasí se zde nachází například lyžařské středisko, město také buduje umělé ostrovy a prozatím se v něm nachází i největší mrakodrap na zemi. 4. ledna 2010 se otevřela 828 metrů vysoká věž známá jako Burdž Chalifa. Pojďme se na ni podrobně podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Nejvyšší budova světa se otevřela v době, kdy svět čelil důsledkům hospodářské krize. I bohatá země, jako Spojené arabské emiráty, měla v té době velké problémy se zadlužeností. Státní podnik Dubai World v listopadu 2009 oznámil, že jeho dluhy odpovídají 26 miliardám dolarů. Samotný mrakodrap se samozřejmě začínal budovat dávno před vypuknutím finanční krize, a to v září roku 2004. Zajímavostí je, že během jeho stavby se nevědělo, kolik metrů bude měřit. Z počátku se počítalo pouze s výškou 518 metrů. Architekt Adrian Smith totiž nechtěl slibovat příliš velké cíle, které by pak třeba nesplnil. Jeho hlavním úkolem bylo překonat nejvyšší budovu, kterou byla Taipei 101 s výškou 504 metrů.

Cíl architekt zvládl nad očekávání

Smith plán zvládl nad očekávání a překročil jej o více než 300 metrů. Cena mrakodrapu a komplexu zahrnujícího několik dalších budov, rozsáhlé nákupní centrum a umělé jezero dosahuje 20 miliard dolarů. Burdž Chalifa nabízí 900 bytů, 160 hotelových pokojů a 37 pater s kancelářemi. Jen samotná spotřebuje tolik energie jako město s 20 000 obyvateli. Mít tam kancelář nebo byt vás tak přijde poměrně draho. Kancelářské prostory vychází v přepočtu na skoro milion korun za m2. Největší byt si můžete pak pořídit za 21,5 milionu korun.

Pokud Burdž Chalifa budete chtít někdy navštívit, tak nečekejte, že se podívate do okolí z posledního patra. Můžete se nechat vyvézt na vyhlídkovou plošinu ve 124. patře. Výtahem se pak dostanete nejvýše do 189 poschodí, které je ve výšce 638 metrů. K dispozici je celkem 57 výtahů a osm eskalátorů. Užitná plocha se pak rozkládá na 163 patrech mrakodrapu.

Výška je pro budovu výhodou

Ze své výšky budova těží ve svůj prospěch. Problémem Spojených arabských emirátů je totiž vysoká teplota. Předpokladem každé stavby je tak klimatizace. Systém nainstalovaný v Burdž Chalifa čerpá z nejvyšších pater nejchladnější a zároveň nejčistší vzduch. Ten pak ventiluje celým mrakodrapem. Vlhký, horký vzduch se musí ochlazovat, díky toho vzniká velké množství vody, která pak slouží k zavlažování parku u Burdž Chalifa.

Výška ale přináší i komplikace jako třeba mytí oken. Ta se rozkládají na ploše 120 000 m2. Nižším patrům na mytí slouží speciální plošiny. Nejvyšší patra mají na starosti 36 specialistů na lanech, kteří čelí silnému větru. Umýt okna jim trvá 3 až 4 měsíce.

Jak dlouho Burdž Chalifa status nejvyšší budovy vydrží, není jasné. Dubaj totiž buduje další věž, která má být o 100 metrů vyšší. Nezahálí ani Saudská Arábie, která staví Jeddah Tower.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme