5. října vznikla první verze Linuxu. Dnes pohání všechno od chytrých telefonů po ponorky

5. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

5. říjen je velkým dnem pro svobodný operační systém Linux. V tento den roku 1991 totiž spatřila světlo světa první verze jeho jádra. Za jeho naprogramováním nestojí nikdo jiný než Linus Torvalds. Tento finský programátor tehdy ještě zřejmě netušil, že půjde o jednu z nejvíce transformačních sil s ohledem na historii výpočtů.

Název Linux původně označoval jen samotné jádro. Velmi brzy byl ale název zevšeobecněn a vztažen na celý systém. Historie tohoto názvu je ale také zajímavá. Torvalds se chtěl v názvu odkázat na Unix. Většina operačních systémů je právě Unixem inspirována a Linux nebyl výjimkou. Název Linux se mu ale zdál z počátku příliš sebestředný. Svůj projekt chtěl pojmenovat Freax. To se nelíbilo jeho kolegovi, který vytvořil FTP server s názvem Linux. Z počátku to také vypadalo, že v logu bude jiné zvíře než tučňák. Vývojáři zvažovali žraloka, lišku nebo jestřába. Torvalds se ale postavil za tučňáka. Vychází totiž ze zkratky Torvalds Unix – TUX, to v překladu znamená tučňák.

Operační systém Linux díky své otevřenosti získal přes 24 milionů řádků kódů. První jádro ale mělo pouze 10 239 řádků kódů. Nové a nové kódy ale každý den přibývají. V současnosti jádro Linuxu přijímá zhruba 7,8 změn za každou hodinu. Programátoři každý den napíší 4 600 řádků nového kódu. K vytvoření jádra Linuxu pak přispělo od roku 2005 přes 13,5 tisíce vývojářů a více než 1 300 společností. Mezi firmy, které do Linuxu investují patří třeba Intel, Samsung, Google, Microsoft. Placení programátoři z těchto velkých firem tvoří v Linuxu v současnosti 80% příspěvků. Linux navíc pohání všechno od chytrých telefonů po ponorky. U smartphonů se systémem Android je to více než 80 procent zařízení. Na systému rovněž běží 500 nejrychlejších světových počítačů. A díky tohoto systému funguje i většina světových burz. Bez tučňáka by se neobešli ani giganti z oblasti e-commerce.

Ačkoliv Torvalds naprogramoval klíčové jádro Linuxu, tak se v současnosti jedinečným kódům nevěnuje. Nese ale odpovědnost za správu a sloučení kódů, za kterým stojí další vývojáři. Dodnes patří za respektovanou autoritu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme